Školáci ochutnali španělské speciality

Po roce měli františkolázeňští školáci možnost ochutnat tradiční národní jídla. Konal se zde totiž další z produktových dnů, tentokrát Španělský. Do školy přijaly pozvání tři dámy španělského velvyslanectví. Tereza Ortiz atašé pro turismus, Ana Lucía Vich Gandella rada pro obchod a hospodářství a Pilar Barrero García atašé pro vzdělávání, které na závěr návštěvy školákům předaly v aule i ocenění za různé školní úspěchy.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4256268

Školáci ochutnali španělské speciality

Před rokem měly děti ze základní školy ve Františkových Lázních možnost blíže se seznámit nejen s norskou kuchyní, ale také s kulturou, kterou přijela představit velvyslankyně Excelence, Siri Ellen Sletner. Letos ji vystřídala další vzácná delegace, tentokrát přijeli zástupci španělského velvyslanectví.

„Děti měly unikátní šanci se ze zemí seznámit ‚naživo‘, ochutnat tradiční španělská jídla, ale hlavně komunikovat v jazycích, které se na škole vyučují s významnými lidmi velvyslanectví. Budeme se snažit, aby se k nám tento projekt vrátil i příští rok, prozatím to vypadá na Mexico,“ vysvětlil Jan Kuchař, františkolázeňský starosta.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4256268Školáci ochutnali španělské speciality

I letos si pracovníci školní jídelny připravili pro malé strávníky opět zajímavé a chutné menu. Servírovala se polévka andaluské gazpacho ze syrových a čerstvých surovin, bez koření či rajského protlaku. Poté následovala valencijská paella s kuřecím masem, která je také tradičním španělským pokrmem, jehož tajemství je čerstvost a kvalita použitých produktů. Jako třešnička na dortu by dezert, pomeranče v medu s olivovým olejem.

V listopadu loňského roku proběhl celodenní workshop Praze, v Makro Akademii, na téma Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách. „Tohoto workshopu se zúčastnila kuchařka a vedoucí františkolázeňské školní jídelny. Celodenní kurz zahrnoval praktickou ukázku a přípravu mezinárodního obědového menu pod vedením profesionálního kuchaře, rodilého Španěla,“ uvedla vedoucí školní jídelny ve Františkových Lázních Zdeňka Pavelková. „Celé obědové menu obsahovalo polévku, hlavní jídlo a dezert. Jídlo splňuje požadavky na vhodnost a pestrost stravy pro děti školního věku,“ upřesnila.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4256268

Školáci ochutnali španělské speciality

Projekt probíhá od dubna 2016 za podpory příslušných zahraničních ambasád. Po velvyslanectví Thajského království na něm začalo spolupracovat velvyslanectví Norského království, Španělska a o projekt má zájem také Francie a Mexico.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4256268Školáci ochutnali španělské speciality