Zájemci nahlédli do tajů kaligrafie

Desítky zájemců si nechaly ujít akci s názvem Kaligrafie v praxi, která se konala v chebské Papírně. Do tajů tohoto umění nechal přítomné nahlédnout chebský kronikář Jindřich Josef Turek.

Foto: Archiv organizátorůcof

Zájemci o umění krasopisu mohli obdivovat kroniku města Chebu, kterou už od roku 1993 krasopíše právě Jindřich Josef Turek. Zájemci se v první části programu dozvěděli, jak složité je nejen knihu psát, ale také vytvářet ozdobné iniciály. V druhé části kronikář rozdal přítomným písanky, kde si účastníci vyzkoušeli psát kaligrafickým perem a dalšími podobnými psacími potřebami.

Pro ty, kteří se kurzu nemohli zúčastnit, přinášejí organizátoři dobrou zprávu. Další podobná akce se bude konat na přelomu dubna a května.

Foto: Archiv organizátorůcof

Jindřich Josef Turek – chebský kronikář

Narodil se v Karlových Varech v roce 1948. Po ukončení základní devítileté školy v roce 1963 se přišel učit do Chebu opravářem zemědělských strojů. Po vojenské základní službě si dokončil vzdělání na Střední průmyslové škole strojní v Lokti. Léta se živil jako řidič z povolání (osobní auta i autobusy), také byl zástupcem vedoucího supermarketu, zkoušel to i jako redaktor týdeníku. V roce 1969 se oženil (to byla obřadní síň ještě v muzeu) a spolu s manželkou Alžbětou vychovali tři děti.

Po celý život má kromě manželky ještě jednu lásku – malování a kreslení. V roce 1965 si založil a vedl rodinnou kroniku. Od roku 1980 se pravidelně účastnil klubových výstav, po roce 1990 i v sousedním Německu.

Kroniku města Cheb vede od roku 1993. V současnosti pracuje na Městském úřadu Cheb.

Když přišel poprvé do okresního města, nové nádraží už stálo. Staré město ale stále procházelo kompletní sanací. Březinova ulice byla sice průchozí, ale nad hlavami chodců byla řada příčných trámů, které musely podepírat obvodové zdi jednotlivých domů, aby se nesesuly do ulice. Obdobně to bylo i v Kamenné, Jakubské, Židovské nebo Růžové. Hlavní náměstí bylo plné navezeného stavebního materiálu, hlavně dlažebních kostek. Chlouba města, Špalíček, se krčila za prkennou ohradou a zvědavec ji mohl okukovat jen škvírami mezi jednotlivými prkny. Koupat se v přírodě mohli obyvatelé na plovárně pod hradem, přehrada se teprve dokončovala. V zimě se prostor plovárny proměnil v kluziště.

To jsou ve zkratce vzpomínky dnešního kronikáře na první doteky s městem.

Kronika města Cheb za dobu vedení pana Turka získala řadu ocenění nejen doma, ale především v sousedním Německu. Naposledy byla kronika vystavena v partnerském městě.

Zdroj: encyklopedie města Chebu