Sen noci svatojánské zněl skalenským kostelem

Další z koncertů smyčcového kvinteta Chursächsische Philharmonie z německého Bad Elsteru zazněl v neo-barokním kostele sv. Jana Křtitele ve Skalné na jeho záchranu.Tentokráte to byl komorní koncert s názvem „Sen noci svatojánské“. Návštěvníci si mohli vyslechnout skladby známých hudebních skladatelů, kteří se nechali inspirovat divadelním dramatem „Sen noci svatojánské“ Williama Shakespeara z roku 1595, která patří nesporně mezi nejkrásnější a diváky nejoblíbenější Shakespearovy hry.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3642031Sen noci svatojánské zněl skalenským kostelem

Kouzelný příběh „Sen noci svatojánské“  je plný antické mystiky, odehrávající se ve starém Řecku o májových svátcích v kouzelném lese, obývaného elfy a skřítky, kde se rozvíjí zamotaný příběh čtyř milenců a jedné herecké společnosti. Autor vtipně proplétá jejich osudy za pomoci čar a kouzel vládců lesa, aby na konci uvedl vše na pravou míru a hru tak dovedl do šťastného konce. Hlavními postavami této hry jsou athénský vévoda Théseus a jeho budoucí krásná žena Hippolyta – královna Amazonských víl, Oberon a Titanie – král a královna elfů a nadpřirozených bytostí, 4 milenci Lysandros a Hermie a Demetrius a Helena, všudy přítomný elf jménem Puk a skupinka herců, kteří musí přes noc secvičit „krutěkrvavou komedii k pláči“ o osudové lásce. Ti všichni se stávají součástí jedné magické letní svatojánské noci.

 Tento příběh inspiroval v minulosti mnoho umělců po celém světě, byly natočeny různé rozhlasové a televizní adaptace, dokonce americká filmová verze „Sen noci svatojánské“ z roku 1935 získala tehdy 2 Oskary.

Jako první zazněla kostelem Suita č.1 „Sen noci svatojánské“ z opery Královna víl (The Fairy Queen) Henryho Pucella, která má 5 částí: Preludium, Rondo, Giga, Hornpipe a Tanec víl. Dalším skladatelem, který se nechal inspirovat Shakespearovou hrou „Sen noci svatojánské“ byl významný romantický hudební skladatel Felix Medelsohn-Bartholdy, někdy se mu také přezdívá Mozart 19. století. Jako 17 letý složil předehru k této hře a o 16 let později na žádost pruského krále Friedricha Wilhelma IV. složil hudbu k celé hře, jejíž součástí je i známý Mendelsohnův Svatební pochod a posledním autorem, který se nechal inspirovat Shakespearovou hrou „Sen noci svatojánské“ je britský skladatel Benjamin Britten, který napsal v roce 1960 operu s názvem „Sen noci svatojánské“. Britten byl skladatel, ale také klavírista, violista a dirigent. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří tzv. Simple Symfonie a část této symfonie si mohli posluchači také vyslechnout. Na závěr koncertu umělci přidali i známé árie z Verdiho oper „Trubadúr“ a „La Traviata“.

  1. housle – Peter Kostadinov
  2. housle Stefan Büchner

viola – Beate Erler

violoncello – Georg Stahl

kontrabas – Bohumil Polívka

Pozvánka na koncerty:

08.09.2017, 19.30 hod., König Albert Theater Bad Elster

Symfonický koncert »Aus dem Herzen Europas«

(Chursächsische Philharmonie a Karlovarský symfonický orchestr)

Ivo Kahanek – Klavír (Česká republika)

Dirigent: Florian Merz          

 Program:

Richard Wagner (1813-1883):           Ouvertüre zur Oper “Rienzi”

Franz Liszt (1811-1886)         Konzert für Klavier und Orchester Nr. 2 A-Dur S.125

Antonin Dvorak (1841-1904):           Symphonie Nr. 4 d-Moll op. 13

 

 tento koncert se opakuje v Grandhotelu Ambassador v Karlových Varech ve středu 20.9.2017 od 19:30 hod.

 13.9.2017 19.30 hod.

„Velký galakoncert Johanna-Strauße“ show program s taneční skupinou

hraje Chursächsische Salonorchestr pod vedením P. Kostadinova

23.9.2017 od 20 hod.

„Sen noci svatojánské“ ve Festhalle v Bad Brambachu

27.9.2017 od 19:30 hod.

„Malá noční hudba“ v König Albert Theater v Bad Elsteru

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3642031Sen noci svatojánské zněl skalenským kostelem