Slavnost jako za císaře pána zažije v sobotu hrad Seeberg

Hrad Seeberg v sobotu ožije historickým jarmarkem s podtitulem Slavnost jako za císaře pána. Akci zahájí v půl jedenácté průvod a salva ostrostřelců, kteří si s sebou na Seeberg přivezou také dělo. V programu nebude chybět například vyznamenání Gustava Wiedermanna nebo možnost nahlédnou do c. k. poštovního úřadu a písařské dílny, kde bude možno napsat a odeslat pamětní pohlednici s portrétem mocnáře. Své řemeslo představí návštěvníkům třeba dráteník, hrnčíř či cínař. K poslechu zazpívá  mužský pěvecký sbor, zahraje hornická kapela Barbora, kterou vystřídají jazzové tóny a atmosféru umocní také flašinetář.

Foto z loňského jarmarku ve stylu retro zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/18486491-Seeb-a

Česká republika oslavuje své narozeniny 1. ledna. Za Československa byl nejvýznamnějším svátkem 28. říjen a před tím…? Až do roku 1918 byly největší státní událostí v životě obyvatel Habsburské monarchie panovníkovy narozeniny. Neboť se oba poslední rakouští císaři narodili v polovině srpna, staly se jejich narozeniny vítanou příležitostí k velkolepým oslavám pod širým nebem, pořádaným v průběhu celého léta. Ať již ostrostřelci, dobrovolní hasiči či pěvecké spolky – ve všech městech monarchie se občané v rámci různých spolků předháněli v pořádání slavností, jež měly být nejen zábavou, ale též výrazem vlastenectví.

V sobotu 22. července 2017 podobný zážitek nabídne historický jarmark na hradě Seeberg, jehož letošní motto zní: „Slavnost jako za císaře pána“. Jako obvykle na návštěvníky čeká trh tradičních výrobků a řemesel, která předvedou např. kovář, řezbář, kolař, dráteník, hrnčíř či cínař. Občerstvení, zahrnující jako obvykle bohatý výběr českého a bavorského piva, doplní mimo jiného také stylová polní kuchyně.

Hlavní program bude zahájen v 10:30 průvodem, a slavnostními salvami sboru ostrostřelců, kteří si s sebou na Seeberg přivezou také dělo. Po odeslání gratulačního telegramu Jeho Císařskému Veličenstvu do Vídně bude následovat koncert mužského pěveckého sboru, dnes málo vídaného hudebního tělesa, jež bylo ovšem před sto lety nepostradatelnou součástí všech podobných slavností. Polední pohádka poskytne prostor dětem i dospělým, kteří se o pauze budou moci občerstvit douškem výborného českého a bavorského piva. Ve 13 hodin pak proběhne nejvýznamnější událost programu – vyznamenání zasloužilého františkolázeňského starosty Gustava Wiedermanna (*1850 †1914). Jmenování řádným císařským radou mu za účasti všech přítomných uniformovaných spolků předá okresní hejtman Karl Kaiser. Odpolední program vyplní koncerty hornické kapely Barbory a mužského pěveckého spolku. Autentickou atmosféru doplní flašinetář či družičky rozdávající návštěvníkům dobové suvenýry. V předhradí bude zřízen také provisorní c. k. poštovní úřad a písařská dílna, kde bude možno napsat a odeslat pamětní pohlednici s portrétem mocnáře. K rozptýlení malých návštěvníků poslouží ještě další dílny, dětský biograf a loutkové divadlo.

Mezi parkovištěm a hradem se návštěvníci budou moci jako obvykle svézt na koňském povozu. Pro všechny, kteří by chtěli dorazit jinak než vlastním autem, je zajištěna bezplatná doprava autobusem z Františkových Lázní. Na rozdíl od předchozích let bude na hradní zahradě vybudován prostorný pivní stan, jenž návštěvníkům zaručí pohodlí i v případě nepřízně počasí. Po skončení jarmarku a historického programu v 18 hodin naváže v rámci večerního programu koncert chebského jazzového kvinteta „Kdo Má Čas“ a na úplný závěr zahraje františkolázeňský „Humbuk“.

Program:

10:00 – 18:00     Otevřen trh tradičních výrobků a řemesel

10:30     Zahájení slavnosti – průvod v čele s ostrostřelci, slavnostní proslovy, provolání slávy císaři a odeslání gratulačního telegramu do Vídně

11:00     Dopolední koncert mužského pěveckého sboru „Láska opravdivá“ z Brna

11:30     Flašinetář „Honza z Ostrova“

12:00     Pohádka: „Bílá paní“ (loutkové divadlo)

13:00     Vyznamenání starosty Gustava Wiedermanna, sabrage a slavnostní přípitek

13:30 – 15:00     Koncert Hornické kapely „Barbora“

14:30     Pohádka: „O statečném tygříkovi“

15:30     Odpolední koncert mužského pěveckého sboru „Láska opravdivá“

16:00 – 17:30     Hudební program*

18:00 – 21:00     Večerní hudební program:

18:00     Jazzové kvinteto „Kdo Má Čas“

20:00     Rocková skupina „Humbuk“

*bude upřesněno; změny programu vyhrazeny.

Jízdní řád autobusové dopravy:

Odjezdy z Františkových Lázní, městské sady:

10:00, 12:30, 13:30, 15:30

 

Odjezdy z hradu Seeberg:

12:15, 13:15, 15:15, 17:15, 21:30