Kam vyrazit o svátcích? Co třeba noční prohlídky na Seebergu

Zajímavou akci si připravili pro návštěvníky pracovníci františkolázňského muzea. V sobotu 8. července si mohou hrad Seeberg návštěvníci prohlédnout na nočních prohlídkách. Prohlídky se konají od 20 a 22 hodin. Zájemci se mohou dozvědět mnoho informací. Na hradě je nabídka stálých expozic: například černá kuchyň, katovna, zbrojnice i sbírka porcelánu, který nás provede historií jeho výroby až do současnosti a mnoho dalších zajímavostí.Na-Seebergu-se-návštěvníci-bavili-v-retrostylu

Ten, kdo první noční prohlídku nestihne, bude mít další možnost 8., 15. a 29. července a 5., 12. a 19. srpna ve stejném čase. Na sobotu 26. srpna si připravili organizátoři pro návštěvníky k prohlídce ještě historický kvíz o zajímavé ceny a vystoupení skupiny Elthin, hrající středověkou hudbu.

Na všechny prohlídky nutná je telefonická rezervace na telefonním čísle 351 011 990. Vstupné je 100 korun.

Repertoár skupiny Elthin obsahuje světské i duchovní písně a skladby českého a evropského středověku i rané renesance, tedy mj. z doby Karla IV., Václava IV, Jana Husa, ale i z doby vlády posledních Přemyslovců. Nejstarší z nich jsou z 12. století, nejmladší z 16. století.

Písně interpretují v původních starých jazycích jako je latina, galicijština, okcitánština, provensálština, stará čeština a němčina a další. Skladby pocházejí od různých autorů a z různých středověkých sborníků např.: Cantigas de Santa Maria, Carmina Burana, Piae Cantiones, Vyšebrodský a Jistebnický kancionál, Franusův kancionál, Speciálník a dalších.