Ranč U Fleků je místem relaxace a soutěží nejen pro děti, ale i pro dospělé

Ranč U Fleků je místo, kam od prosince loňského roku dochází desítky dětí učit se jízdu na koních a ponících a péči o ně. Domov zde našli tři flekatí poníci a dva velcí koně. Několik dalších koní a poníků zde má přechodný domov například z důvodu výcviku, ustájení nebo léčby. Majitelkou a zakladatelkou Ranče U Fleků je sedmadvacetiletá Michaela Kunová, která má svou první klisnu již 12 let. Pět let působil Ranč U Fleků ve vesnici Ostroh, v blízkosti hradu Seeberg, nyní sídlí v Krapicích u Františkových Lázní. Kromě koní a poníků zde našly domov quessantské ovečky, králíčci a morčátka, která žijí ve volném výběhu a děti se o ně samy starají a mohou si je pochovat. V plánu má pořízení dalších drobných hospodářských zvířat. Hlavní činností Ranče jsou pravidelné kroužky pro děti ve věku již od dvou let, s menšími chodí rodiče, starší dochází samostatně. O víkendech vozí poníci děti u zooparku Amerika, vedle cílové stanice mikrovláčku. V dopoledních hodinách navštěvují Ranč školy a školky z okolí. Na exkurzích se děti dozví zajímavosti ze světa koní, poníky si mohou vyčistit a povozit se na nich.

Foto: Tomáš HlaváčM. Kunová 1

„V sobotu, 10. června, na Ranči proběhly první závody pro děti z kroužku. Zúčastnilo se jich 18 dětí. Disciplíny byly koňské i bez koní, například jízda zručnosti, slalom, slalom s kolečkem, házení míčků na cíl a teoretické otázky ze světa koní. Závody byly finančně podpořeny městem Františkovy Lázně a jezdeckými potřebami JanaHorse z Karlových Varů, tímto jim moc děkujeme. Děti si odnesly krásné věcné ceny, dárkové balíčky, diplomy a kokardy. Všichni jsme si celý den moc užili,“ uvedla majitelka ranče a chovatelka Michaela Kunová.

Během letních prázdnin jsou v plánu příměstské tábory, od září pak opět rozjedeme pravidelné koňské a chovatelské kroužky.

Foto: Tomáš Hlaváčm. kunová 2

„Kdyby mi někdo řekl, že budu mít jednou čtyři koně a tři z nich nebudou mít ani metr v kohoutku, asi bych tomu neuvěřila. Poníci si mě ale získali. Jsou chytří, někdy až moc. Mnoho lidí si myslí, že jsou poníci kousaví a kopaví, že každý poník zlobí a je nebezpečný. Tak tomu ale není. Vše je o přístupu člověka, který s nimi pracuje,“ informovala chovatelka Michaela Kunová. „Každý kůň, bez ohledu na plemeno a velikost, potřebuje dostatek prostoru, volna, kontaktu s ostatními členy stáda… A spravedlivý a férový přístup a kvalitní výcvik. Pak nemají problém ochotně povozit děti na svém hřbetě a nechají se ochotně ošetřovat. Pracujeme s koňmi a poníky metodami přirozené komunikace, k citlivému a správnému přístupu k nim vedeme i děti,“ doplnila.