V Pramenech zahájili již pátou sezónu

Prameny na Mariánskolázeňsku zahájily již pátou lázeňskou sezonu v novodobé historii obce. Pramenům Gizele a Richadovi, které v místě vyvěrají, požehnal páter Řehoř Urban. I přes to, že šlo spíš o symbolickou akci, byl pro návštěvníky připravený pestrý program.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3220752V Pramenech zahájili již pátou sezónu

V lesoparku nedaleko léčivých pramenů se se svým vystoupením představily děti ze ZUŠ Mariánské Lázně. Zazpívali Deny & Sajda a The Covers. Nechybělo ani občerstvení, o které se postarali i sami obyvatelé Pramenů.

Cílem akce je připomenout, proč vlastně nese obec své jméno. V roce 1870 se tu totiž otevřely Alžbětiny lázně, které si rychle získaly oblibu lidí z různých koutů Evropy. V nich se provádělo velké množství rozmanitých procedur. S rozvojem nedalekých Mariánských Lázní, a kvůli jejich lepší dostupnosti po železnici, začalo do Pramenů jezdit stále méně lidí. Až byla budova uzavřena a areál začal chátrat.

O obci Prameny – Bad Sangeberg – je první zmínka již z roku 1357.  Byla původně farní vsí a hornickým sídlištěm, v jejímž okolí bylo ve středověku těženo stříbro a cín. V 17. století, po třicetileté válce, se obyvatelstvo přeorientovalo na obchod a zemědělství. Současně s tím byly již využívány minerální prameny, které v okolí vyvěrají. 30. dubna v roce 1873 byla obec povýšena na město a vznikly zde malé lázně. Pramen Giselin a Rudolfův byl v té době již znám. Po skončení 2. světové války byla oblast uzavřena jako vojenský prostor.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3220752V Pramenech zahájili již pátou sezónu