Místem férové snídaně se stala zahrada chebské knihovna

Domácí chléb, pampeliškový med, sýry, máslo i jogurty, to je jen část potravin, které posnídali návštěvníci na již čtvrté férové snídani. Na zahradě chebské knihovny, kde se akce konala, společně posnídalo celkem 248 návštěvníků. Na činnost Hospice Sv. Jiří bylo na akci vybráno celkem 5 780 Korun, které budou použity na mzdové náklady pro nové členy hospicového týmu – fyzioterapeutky, jejichž služby mohou klienti hospice využívat zdarma.ž snídaně 1

Férová snídaně neboli piknikový happening na podporu fairtradových a místních zemědělců se uskutečnila v den, kdy se na řadě míst v ČR slaví Světový den pro Fair Trade. „Tradice férově posnídat se tady začala psát v roce 2014, kdy se uskutečnila na Vyšší odborné škole v Chebu. Další rok se snídaně konala na terase Farní charity a v minulém roce i letos se uskutečnila na zahradě Městské knihovny v Chebu,“ uvedla Alena Votavová, ředitelka Hospice Sv. Jiří.

Na zahradě knihovny společně posnídalo celkem 248 návštěvníků, kteří si pochutnávali na domácím pohoštění z lokálních a fairtradových surovin. K ochutnání byl například pampeliškový med s domácím chlebem, rybízová a malinová marmeláda, několik druhů pomazánek, zavařené meruňky, kozí mléko, vajíčka, pampeliškový salát, těstoviny s kopřivami a další pochutiny.

„Domů si návštěvníci mohli zakoupit mléčné výrobky z Mlékárny u Sedláčků, mléko, několik druhů sýrů, máslo, mléko a jogurty. Atmosféru doladila živá hudba místních umělců, s DDM Sova Cheb si návštěvníci mohli vyzkoušet moderní deskové hry a prohlédnout si obrázky nakreslené dětmi z chebské waldorfské školy Wlaštovka,“ doplnila ředitelka.

Myšlenka Férové snídaně NaZemi je velmi prostá: sejděte se v parku, na zahradě nebo na náměstí se známými, sousedy, kamarády nebo rodinou a společně posnídejte fairtradové a lokální suroviny. Jednoduše a zároveň moc příjemně tak stejně jako tisíce lidí na světě oslavíte SVĚTOVÝ DEN PRO FAIR TRADE a dáte najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby vůbec. Spousta lidí vyjadřující společnou snídaní podporu fair trade bude signálem, že nám nejsou lhostejné podmínky, za jakých se produkuje a obchoduje zboží, které běžně spotřebováváme (více na: www.ferovasnidane.cz