Lákadlem letošní sezony bude obří prak

S pomocí čeho nejspíš bojovali husité, když v roce 1430 obléhali Cheb? To již brzy uvidí návštěvníci Chebského hradu na vlastní oči. Lákadlem letošní sezóny totiž bude trebuchet, obří prak. Už nyní si zde zájemci mohou prohlédnout další nový exponát, středověký jeřáb.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chebský hrad sice bývá už od roku otevřený i přes zimu, hlavní sezona ale začala v sobotu 1. dubna.

„I pro letošek jsme nachystali několik novinek,“ říká Tomáš Dostál, správce chebských památkových objektů. „Tím největším je trebuchet, což je velký vahadlový prak.“ Jak podotýká, exponát vynikne velikostí i proti těm současným, které jsou již na hradě k vidění. „Jeho rameno bude dlouhé 10 metrů. Je to zbraň, která se používala do vynálezu střelného prachu. Je velmi pravděpodobné, že jej měli s sebou také husité, když v roce  1430 obléhali Cheb,“ vysvětluje s tím, že šlo o dobový způsob střelby na nepřítele, ať vně hradeb, nebo dovnitř. Náklady na jeho stavbu činí asi 350 tisíc korun a srdce milovníků historie jistě zaplesá. Celý stroj bude vypadat tak, jak by vypadal ve středověku. „Bude to ukázka poctivé tesařiny 15. století,“ uzavírá téma Tomáš Dostál. První návštěvníci by mohli trebuchet obdivovat už koncem dubna.

Kdo chce vidět něco nového, ale nechce čekat, může si v areálu hradu prohlédnout jednobubnový středověký jeřáb s kyvným ramenem s proměnlivou vzdáleností vyložení. Ten se používal nahoře na stavbách, když bylo třeba vytáhnout třeba materiál na krov. „Je vyroben ze smrkového dřeva a jeho výroba trvala asi tři týdny,“ popisuje druhý správce památkových objektů v Chebu Martin Plevný. „Princip, jak tento jeřáb fungoval, se dochoval v různých dobových pramenech, ať už textových či obrazových. Konstrukční plán jsme si však museli rozkreslit sami.“ Jeřáb nebude statickým exponátem. Naopak, bude na hradě pomáhat truhláři zvedat těžká břemena. I v tomto případě ale půjde o věrnou kopii, která se bude lišit pouze tím, že bude dřevo ošetřené. „Byl vytvořený tak, jako ve středověku. Protože chceme, aby nám jeřáb vydržel, tak dřevo ošetříme. Historicky se tito pomocníci neošetřovali. Když stroj přestal fungovat, udělali si nový,“ podotýká Martin Plevný.