Kdo postoupí do celostátního kola chebské dějepisné soutěže? 

Vše všech 22 krajích České a Slovenské republiky ve středu proběhla krajská kola Dějepisné soutěže studentů gymnázií. Akci samozřejmě předcházela několikaměsíční pečlivá příprava. Ti nejlepší studenti postoupí do listopadového finále, které se koná v Chebu. dějepisná soutěž ne web

Přestože je soutěž proslulá mimořádnou náročností, přihlásilo se do letošního ročníku rekordních 288 gymnázií obou zemí. Na hladký průběh soutěže dohlíželo 22 studentů chebského gymnázia, kteří byli s jednotlivými krajskými koordinátory ve spojení. Soutěž začala v 10 hodin a studenti měli na zodpovězení otázek 60 minut. Poté je předali učitelům, kteří je vyhodnotili a ještě ten samý den odeslali ke zpracování chebskému štábu. Postoupí 75 nejlepších, kteří se utkají ve čtvrtek 23. listopadu. Letošní ročník je věnován velmi složitému období československých dějin let 1949-1967 a byl pojmenován Léta strachu i nadějí.

Dějepisná soutěž má dlouholetou tradici, první ročník se konal v roce 1992. Od té doby se hodně změnilo. Například rozpočet. V prvním ročníku byl zhruba tři tisíce korun, rozpočet posledního jubilejního XXV. v roce 2016 byl již zhruba 830x větší, tedy 2 500 000 korun. Soutěž je jedinečná i svou organizací, a to hned z několika pohledů. Tím jedním je organizační tým, který je proměnlivý. V jeho čele vždy stojí manažer a pedagog Gymnázia Cheb Miroslav Stulák, kterému pomáhá několik studentů školy. Někteří pokračují ve spolupráci dokonce i v době studia na vysoké škole. Další zajímavostí je, že se na vypracování testů podílejí respektovaní univerzitní profesoři, v minulosti např. prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc., prof. PhDr. Josef Žemlička, DrSc., prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., prof. PhDr. Milan Hlavačka, v posledních letech pak prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc., doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D. a významný slovenský historik prof. PhDr. Roman Holec, CSc.

Foto: ilustrační