Týden knihoven se letos ponese v duchu kresleném

Jubilejní 20. ročník celostátní akce s názvem Týden knihoven je tady. Tentokrát se koná v termínu od 3. do  9. října. A program si pro čtenáře připravila i Městská knihovna Františkovy Lázně. IMG_2023 na web

„Jako každý rok vyhlašuje Městská knihovna Františkovy Lázně v Týdnu knihoven amnestii dlužníků. Celý týden mají čtenáři možnost přinést nazpět knihy, které nestačili vrátit v řádném termínu, aniž by jim byla účtována pokuta z prodlení,“ uvedla ředitelka knihovny Šárka Hejzková.

Noví čtenáři se mohou přihlásit na celý rok do knihovny zdarma, a pro ty stávající bude v oddělení pro dospělé připraven zábavný kvíz o drobné ceny „Poznej ilustrátora“, ve kterém si mohou ověřit znalost známých českých kreslířů.

„Oslavíme také společně 1. narozeniny našeho „Nápadníka“, což je nástěnka, na kterou mají návštěvníci možnost psát nápady, rady, připomínky či pochvaly. Již rok trpělivě stojí na chodbě knihovny a rád by dostal k narozeninám spoustu hezkých obrázků vašich oblíbených knižních hrdinů,“ doplnila knihovnice Jana Žáková.

Na pondělní večer (3. října v 18.30) knihovna nachystala literární pořad s názvem Živé čtení z díla Karla Čapka – Případy Dr. Mejzlíka. V režii Jiřího Hraše, za hudebního doprovodu Štěpána Plachého a v podání Václava Pavlíka zazní povídky Karla Čapka tak, jak si autor představoval.

V dětském oddělení, které je mimochodem čerstvě vyzdobeno nástěnnými malbami, je připraveno Středeční odpoledne s komiksem (5. 10. 2016 13.00-16.00) – kvízy, soutěže, úkoly a vyrábění. Děti ze školní družiny při základní škole se mohou těšit na čtení z knížky Už se nebojím tmy, výtvarnou soutěž a komiksové hrátky. Besedu a workshop s Danem Černým, Jak se rodí komiks, si pak užijí žáci 5. a 6. tříd základní školy.

„Celý týden vyvrcholí v sobotu 8. 10. 2016 KnihOlympiádou, soutěžním odpolednem v okolí knihovny pro děti i jejich rodiče,“ podotkla Jana Žáková.  „Od 13 do 16 hodin si mohou návštěvníci vyzkoušet olympijské sporty netradičně a užít si dobrou zábavu a legraci,“ dodala.

Týden knihoven každoročně  vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) na podporu četby a knihoven. Centrem zájmu jsou čtenáři a návštěvníci. Knihovny se snaží svými aktivitami na podporu knih a čtenářství nabídnout atraktivní využití volného času pro nové čtenáře a zároveň pečovat o své stávající.

 

Městská knihovna Františkovy Lázně  …léčebné místo pro duši

Navštivte nás  a…

… poznáte příjemné místo pro relaxaci a zábavu  s osobním přístupem  a vstřícností.

… ušetříte za nákup knih, časopisů, map atd.

… získáte přístup k internetu, možnost kopírovat a skenovat.

… dozvíte se zajímavé informace z našich přednášek.

… nabídneme vám šálek kávy či čaje pro vaše osvěžení.

Mezi naše služby patří především půjčování knih a časopisů (výpůjční doba 40 dní). V nabídce máme široký výběr (více jak 25 000 knih) krásné i naučné literatury včetně průvodců, map, encyklopedií a slovníků, denní tisk, časopisy (více než 30 titulů) a cizojazyčnou literaturu v němčině, angličtině a ruštině. Půjčujeme i společenské hry a audioknihy.

V prostorách knihovny máte možnost přístupu k internetu, černobílého i barevného kopírování do velikosti A3, skenování a 12 míst ke studiu či pro čtení.

Každý měsíc pořádáme pro širokou veřejnost různorodé kulturní akce. Letos jsme například zavítali s Jindřichem Papežem do Barmy, s Tomášem Kubešem navštívili Tuvu či díky projektu Listování si četli z knihy Marie Doležalové Kafe a cigárko. Během letních měsíců spolupracujeme s Městským muzeem Františkovy Lázně na Letním kině MU-KNI. Promítání probíhá na zahradě muzea, za nepříznivého počasí v sále knihovny.

V následujících dnech a měsících se můžete těšit na již tradiční Pohádkovou cestu pro děti v rámci celorepublikové akce Týden knihoven, na Den pro dětskou knihu (listopad 2016), na promítání dokumentárních filmů z Festivalu Jeden svět (prosinec 2016 – březen 2017) a nezapomeneme zařadit i přednášku pro všechny milovníky cizích krajin.

Pro děti máme v dětském oddělení k zapůjčení leporela, pohádky, básničky, dětské příběhy, školní četbu, naučnou literaturu, časopisy i společenské hry. Každoročně pro ně pořádáme Noc s Andersenem, Pasování prvňáčků na čtenáře, tematické půjčovní dny, turnaje ve stolních hrách, kvízy a soutěže. Během školního roku připravujeme besedy a informační lekce pro základní školu, mateřské školy i školní družiny. Děti mají možnost v dětském oddělení trávit svůj volný čas – číst si, hrát si, vyrábět či malovat.

Letos o prázdninách jsme putovali „S knihovnou za hraními strašidly“. Návštěvníci dětského oddělení měli možnost se každý týden seznámit s jedním hradem nebo zámkem a jeho strašidelnými obyvateli. A kdo se zapojil do soutěže, čekalo na něj plno kreativních aktivit: křížovky, kvízy, stolní hry a mnoho dalšího.

Pro seniory jsme již v roce 2006 zřídili pobočku naší knihovny, která nyní sídlí v Klubu pro seniory v Táborské ul. č. 370 a je otevřena každou středu od 10:30 do 11:30 hod. Pro méně pohyblivé nebo dočasně nemohoucí čtenáře nabízíme donáškovou službu, jenž lze zařídit osobně, telefonicky či elektronicky. Stačí nahlásit své jméno, adresu a informaci o jaké knihy případně časopisy máte zájem a my Vám je přineseme.

Veškeré aktuální informace o dění v knihovně, jejích službách či knižních novinkách najdete na našich webových stránkách www.knihovnafl.org  nebo na našem facebookovém profilu.