Pozdní léto je dobou dozrávání švestek, ovoce, které nejen dobře chutná, ale má také blahodárný účinek na naše zdraví. Modré plody snižují hladinu cholesterolu a pomáhají chránit srdce i cévy. Mohou se konzumovat syrové, zavařené, sušené, ale i pečené. Výborný je například tradiční kynutý koláč se švestkami.
Suroviny na těsto:
130 gramů hladké mouky
130 gramů polohrubé mouky
60 gramů rozehřátého másla
25 gramů cukru
1 žloutek
120 – 140 ml vlažného mléka
½ kostky droždí
Lžíce oleje
Špetka soli
Rum pro vůni
Švestky podle chuti
Drobenka:
5 lžic polohrubé mouky
2 – 3 lžíce cukru
60 gramů másla
Skořice podle chuti
Z hladké mouky, cukru, vlažného mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Mezi tím dáme všechny ostatní suroviny do mísy. Když vzejde kvásek, přidáme směs k ostatním surovinám a začneme zpracovávat těsto. Správné těsto nesmí lepit a mělo by být krásně hladké. Těsto necháme v teple vykynout. Pak ho rozválíme na plech a poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout a pak dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na dobu přibližně 25 minut.