Upečte si tradiční švestkový koláč. Zamilujete si ho

Pozdní léto je dobou dozrávání švestek, ovoce, které nejen dobře chutná, ale má také blahodárný účinek na naše zdraví. Modré plody snižují hladinu cholesterolu a pomáhají chránit srdce i cévy. Mohou se konzumovat syrové, zavařené, sušené, ale i pečené. Výborný je například tradiční kynutý koláč se švestkami.IMG_0384

Suroviny na těsto:

130 gramů hladké mouky

130 gramů polohrubé mouky

60 gramů rozehřátého másla

25 gramů cukru

1 žloutek

120 – 140 ml vlažného mléka

½ kostky droždí

Lžíce oleje

Špetka soli

Rum pro vůni

Švestky podle chuti

Drobenka:

5 lžic polohrubé mouky

2 – 3 lžíce cukru

60 gramů másla

Skořice podle chuti

 Z hladké mouky, cukru, vlažného mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Mezi tím dáme všechny ostatní suroviny do mísy. Když vzejde kvásek, přidáme směs k ostatním surovinám a začneme zpracovávat těsto. Správné těsto nesmí lepit a mělo by být krásně hladké. Těsto necháme v teple vykynout. Pak ho rozválíme na plech a poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout a pak dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na dobu přibližně 25 minut.IMG_0391