Druhý běžecký vrchol se uskuteční příští rok v Praze

Všechny mé běžecké cesty vedou do Prahy, tímto rčením, poněkud upraveným, si dovoluji všechny seznámit se svým plánem zdolat podruhé maratonskou trať. IMG_0765 malá na web

Premiérový běh této magické vzdálenosti jsem uskutečnil v roce 2015 v německém Frankfurtu nad Mohanem. Někteří běžci jsou schopni maraton odběhnout každý rok, dokonce i několikrát v roce.
Touto cestou se já neubírám. Nechávám rozhodnutí o dalším termínu zcela na konzultaci svého těla a duše. Rozhodnutí, kde a kdy, padlo před měsícem. Pro mne je zásadní chtít běžet tuto těžkou vzdálenost, vědět, že jsem připraven, a své rozhodnutí si prodiskutovat s nejbližšími. Zvolit destinaci, která nebude jen sportovním kolbištěm, blízkým mému srdci, ale u našeho hlavního města jsem myslel i na možnost pozvat svou rodinu, přátele, příznivce.
Volkswagen Maraton Praha je ojedinělým podnikem. Svým profilem, atmosférou, organizací a tratí patří k nejlepším v Evropě, možná na světě. Účastní se ho 11 500 běžců z celého světa, v roce 2017 se uskuteční již 23. ročník.  Je nositelem zlaté známky IAAF. Důvodů,proč ho běžet, je více jak dost.
Záměrně jsem si domácí maratonskou premiéru nechal na příští rok. Od Frankfurtu jsem se výkonnostně posunul, získal další zkušenosti, účastnil se řady menších či větších závodů. Myslím, že jsem běžecky dozrál a nic nestojí v cestě se kvalitně připravit na pražský závod.
Volkswagen maraton Praha se uskuteční 7. 5. 2017, trať dlouhou 42,195km plánuji běžet v čase pod 3:19:00 hodin.
K této metě bude potřeba natrénovat mnoho stovek kilometrů, musí sloužit zdraví. Proto jsem pro druhou polovinu roku 2016 zvolil menší kvantitu závodů v bližších místech bydliště a velice vážím profil i délku závodů. Určitě v kalendáři nesmí chybět Panevropský půlmaratón, Valdštejnská desítka v Chebu, rád si odběhnu i „trojboj“ pod hlavičkou mé partnerské sportovní značky Salming Tour de Hospic, projekt, kdy výtěžek jde na pomoc Hospic sv. Jiří v Chebu. Další závody budu postupně doplňovat s ohledem na květnový cíl své běžecké kariéry. Rád bych do programu zařadil i soustředění v prostředí Českého ráje, kde je jedinečná šance nabrat kondici. Jinak volím osvědčený model tréninku 4 – 5 x v týdnu s cyklem 10 – 16 kilometrů, se dnem odpočinku a možným víkendovým závodem.
Letos jsem v první polovině roku běžel každý měsíc jen jeden závod.
Když budu mluvit o konci roku, zaměřím se na objem a techniku. Vložím své oblíbené akce a od února 2017 začne závěrečná tříměsíční modelová příprava na Pražský maraton.
Běžecký program je bohatý, pokud k němu přibude i pozitivní pocit z běhu a duševní svěžest, nemám strach, že bych své další sportovní cíle nezdolal.
Nesmím zapomenout na pozdrav všem přátelům běžcům, těším se na setkání, buď někde v přírodě, při tréninku nebo na závodech. Ať Vám slouží zdraví a užívejte si krásné běžecké zážitky po zbytek léta!

Pavel Maršík