Františkovy Lázně se připojí k projektu Kniha do vlaku

Půjčit si knihu do vlaku a na konci cesty ji vrátit? Nebo si ji nechat a místo ní přinést jinou? Ano, tohle bude možné už i na Chebsku. V pondělí 7. března bude slavnostně otevřená knihovnička přímo na nádraží ve Františkových Lázních. Bude tak první v Karlovarském kraji a připojí k dalším patnácti „nádražním knihovnám“.knihovna F. L. 2 malá náhledová

„Františkolázeňská knihovna se 7. března v 10 hodin připojí jako první v Karlovarském kraji k celostátnímu projektu „Kniha do vlaku“. Ve vestibulu nádražní haly bude slavnostně za přítomnosti zástupců města otevřena knihovnička, která umožní lidem půjčit si knihu či časopis bezplatně, bez nutnosti registrace, a nezávisle na otvírací době městské knihovny,“ uvedla Jana Žáková z Městské knihovny Františkovy Lázně.  „Bude jen na rozhodnutí cestujících, zda vypůjčenou knihu vrátí či si ji ponechají a přinesou za ni jinou. Knížky lze také vracet na jiných nádražích, která jsou zapojena do projektu Kniha do vlaku,“ podotkla. Knihovničky na nádražích najdou cestující v Mikulově, Mostě, Ústí n. Labem, Žatci, Příbrami, ve Strakonicích, Ostravě, Semilech, Táboře, Přerově a  na dalších místech.

Kniha do vlaku je nekomerční projekt Městské knihovny v Mikulově a Českých drah, který se zaměřuje se na rozšíření čtenářství a vztahu ke knihám bezplatným půjčování knih, případně časopisů. Městské knihovny chtějí nabídnout nejen cestujícím Českých drah novou službu, která již funguje v některých zdravotnických zařízeních, ve dvou veřejných parcích a v některých institucích v ČR. Vzhledem k tomu že Kniha do vlaku funguje již od roku 2014, mají čtenáři nyní možnost vrátit knihu i na jiném místě než si ji vypůjčili. Tuto službu v současné době poskytuje více než 15 nádraží v ČR.

„Vše funguje na principu „vezmi knihu, vrať knihu“, přičemž nemusí být stejná. Do knihovničky je dovoleno umístit libovolné knihy, pokud po obsahové i formální stránce odpovídají obecnému vkusu,“ dodala.

Police s knížkami na Františkolázeňském nádraží bude zřetelně označená, opatřená půjčovním řádem a volně přístupná všem v rámci otevírací doby nádražní budovy ve Františkových Lázních od 5 do 19 hodin. Za doplňování knih a pořádek v knihovně zodpovídá Městská knihovna Františkovy Lázně.  knihovna F. L. 1