JAZZ JAM po roce opět v Chebu

Již po dvacáté hostí město Cheb mezinárodní jazzový festival JAZZ JAM. Tradičně se ho zúčastní řada jazzmanů světového formátu. Zazní české i světové klasické jazzové skladby, ale také představí nové směry v tomto žánru.

Ohlédnutí za festivalem z roku 2009 si můžete prohlédnout na videu Milana Daňka.

Program festivalu:

pátek 16. 10.

18.30 hodin – Hlavní sál KC Svoboda

 

JazzBigGang

JazzBigGang je dvacetičlenný jazzový bigband hrající moderní i tradiční jazz.

Hraje téměř v klasickém bigbandovém složení: 5 saxofonů, 5 trombonů, 4 trubky, 2 hlasy, flétna, bicí, kytara, baskytara, klavír. Uměleckým vedoucím je klavírista Radim Vojíř, který vystudoval klasickou klavírní hru na konzervatoři v Teplicích, Akademii múzických umění
v Praze a na Vysoké hudební škole Franze Liszta ve Výmaru. Ostatními členy jsou zkušení mladí hudebníci, kteří se rekrutovali z původního Academic Jazz Bandu, a kteří za sebou mají účinkování v mnoha různých jazzových i nejazzových hudebních formacích.

 

SPOKE (USA)
Tento excelentní jazzový kvartet, který se vyznačuje perfektní sehraností, vznikl v Brooklynu v New Yorku v roce 2005. S jedinečným akustickým rohem a basově orientovanou nástrojovou technikou SPOKE vybočuje z běžného formátu kapel vedených jediným vedoucím. Zde spolupracují čtyři silné vůdčí osobnosti. Forma komorního kvartetu se inspiruje širokou řadou hudebních vlivů od jazzu po salsu, pop či současnou klasiku, to vše naplněné nakažlivým rytmem a melodickou souhrou.

Andy Hunter – trombón; Dann Loomis – kontrabas; Justin Wood – saxofon; Danny Fischer – bicí

 

DASHA & JAN SMIGMATOR + SWINGING Q

Jazz, swing, latin, pop, rock. To vše a ještě mnohem víc v osobitých aranžmá a jedinečném podání dvou výjimečných zpěváků a jejich špičkového doprovodného Swinging Q.
Sobotu co sobotu je slýcháme na vlnách Českého rozhlasu Dvojka, kde již několik let moderují populární hudební pořad Klub Evergreen a nyní se svým koncertním programem přijíždějí na Jazz Jam Cheb, aby předvedli, že jazz a swing mají skutečně pod kůží.
Dasha – zpěv; Jan Smigmator – zpěv; Vladimír Strnad – piano; Jan Greifoner – kontrabas
Ondřej Sluka – bicí; Markéta Smejkalová – saxofony

Po hlavním programu jam session v Klubu Svoboda

JazzKVé

Karlovarské jazzové combo vzniklo z popudu bubeníka Ivana Pelce (bývalý člen Brigády bratří Pelců, Karlovarského dixielandu B. C., Kontrabandu M. Svobody, bluesových Blue Condition a dalších – v současné době rovněž působí v Bernard blues bandu). Mimo běžného hraní vystoupila kapela i na festivalech Loketské jazzové jaro, Jazz Jam Cheb a Jazzfest Karlovy Vary. V současnosti vystupuje v komorní sestavě, kde kromě Ivana Pelce hraje na piáno a klávesy Josef Traksl a na basovou kytaru Jakub Smutný. Poslední posilou kapely je saxofonista Petr Pagáč (z líhně Milana Krajíce). Repertoár si vybírá z bohaté studnice jazzových standardů od Ellingtona až po Davise.

Vstupné 150 Kč

 

sobota 17. 10.

18.30 hodin – Hlavní sál KC Svoboda

MIKE FLETCHER TRIO (GB/PL)

Fletcher / Brice / Jozwiak je trio špičkových jazzových hráčů se sídlem ve Velké Británii. Jejich hudba se vyznačuje lyrikou a lehce dobrodružným duchem mírné improvizace. Každý koncert je vytvářen spontánně, výsledný tvar skladby hudebníci spřádají jak gobelín utkaný speciálně pro tuto příležitost. Všechny jejich skladby ale mají základní kostru a motiv, který muzikanti pak společně ohledávají a rozvíjejí.

Mike Fletcher – saxofon a flétna; Olie Brice – kontrabas; Tymek Jozwiak – bicí

 

JOSEF VEJVODA TRIO
Trio bylo založeno v roce 1998 Josefem Vejvodou (synem autora světoznámé polky Škoda lásky), který se mnohá léta podílí jako špičkový bubeník na mnoha projektech české jazzové scény. Byl členem legendárního SHQ Karla Velebného a Jazz Celluly Laca Deciho. Kryštof Marek a Ondřej Štajnochr patří k hudebníkům nastupující střední generace. Oba jsou členy několika jazzových formací, uplatňují se i v oblasti vážné hudby a jako studioví hráči.  Trio vystupuje převážně s vlastním repertoárem pocházejícím od všech členů s konceptem ovlivněným řadou prvků z oblasti jazzu i klasické hudby. Natočilo řadu snímků na CD, pro rozhlas a televizi a vystupovalo na mnoha pódiích u nás i v zahraničí. Trio doprovodilo mimo jiné i amerického trumpetistu Bennyho Baileyho na jazzovém festivalu v Přerově. Záznam z tohoto vystoupení, který vyšel na CD A Meeting to Build a Dream On, byl v anketě Českého rozhlasu označen za nejlepší české jazzové album roku 2001. V roce 2003 vyšlo CD One Minute Dance s vlastním repertoárem od všech členů tria, některé skladby z CD zazněly i ve filmu Oběti a vrazi. 
Josef Vejvoda – kapelník, bicíOndřej Štajnochr – kontrabasKryštof Marek – klavír

 

KIKS BAND

Kiks band je seskupení mladých muzikantů hrající různé styly od swingu či dixielandu po jazzrock, funky a pop v úpravách známých aranžérů pro big band. Kiks band vznikl roku 2011 jako školní kapela pod hlavičkou Gymnázia Cheb. Po úmrtí známého chebského pedagoga a jazzmana Jiřího Baiera, který na gymnáziu dlouhé roky vedl Academic jazzband, tak vyplnil pomyslné prázdné místo. Uměleckým vedoucím je Jakub Žídek, který byl u zrodu tohoto tělesa a který v současné době studuje 4. ročník Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Sestavu dnes tvoří převážně bývalí absolventi zmíněné školy, ale najdou se mezi nimi i studenti současní. Před nedávnou dobou se členové rozhodli působit zcela samostatně a vystoupení v rámci festivalu Jazz Jam považují za vrchol dosavadního snažení a za dobrý odrazový můstek pro budoucí působení.

 

Tadeáš Bastl, Martina Podhrázská, Michaela Myslivečková, Tomáš Hrdlička – saxofony;

Jan Červenka, Michal Flaksa, Miroslav Pořízek – trubky; Jakub Žídek – pozoun;

Jiří Duchek – bicí; Ota Bosman – klávesy; Petr Pýcha – kytara; Jonatan Gangur – baskytara

Dominika Merhoutová, Hanka Bělohoubková – zpěv

 

 

HOT SISTERS

Jedinečný hudební zážitek v podání třech zpěvaček a jejich doprovodu. „Nemáte doma gramofon? Nelamte si s tím hlavu a přijďte si nás poslechnout! Samozřejmě si můžete i zatancovat. Pojďme si vzájemně udělat radost a podělit se o skvosty z dob, kdy jazz byl ještě mladý.“, říkají HOT SISTERS.

Alice Bauer, Doris Lamošová, Sophia Lamoš – zpěv; Jiří Polydor – piano; Jan Šimůnek – violinofon; Mirek Hansa – bicí

 

Vstupné 150 Kč

 

Vstupné na oba dny 250 Kč

Změna programu vyhrazena!