Hruškový koláč pečený se zakysanou smetanou

Hrušky jsou nejen dobré, ale také obsahují pro tělo důležité vitamíny skupiny C a B. Také se hodí do koláčů, dezertů, ale i buchet. Vynikající je koláč v kombinaci slabého těsta, hrušek a zakysané smetany. Doba přípravy i s pečením nepřekročí jednu hodinu.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budeme potřebovat:

Na těsto:

2 hrnky hladké mouky

2/3 másla

1/3 hrnku cukru

1 vanilkový cukr

(pokud bude těsto husté, přidáme 3 lžíce mléka)

 

Náplň:

1 kelímek zakysané smetany (200ml)

4 žloutky

½ hrnku cukru

½ hrnku hladké mouky

Hrušky

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které vyválíme a dáme do formy na koláč. Nezapomeneme zvednout okraje, aby náplň nevytékala. Náplň připravíme tak, že smetanu, žloutky, cukr a hladkou mouku vyšleháme a vlijeme na koláč. Hrušky rozkrojené na polovinu a zbavené slupky i jádřinců poklademe na náplň a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě na teplotu 170 stupňů po dobu cca 35 – 45 minut.

Výborný je ještě vlažný jemně posypaný moučkovým cukrem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA