Chebští lukostřelci mistry republiky

Mimořádně úspěšný závěr sezóny pro klub znamenaly medaile z republikového šampionátu, historicky první úspěch v první lize i skvělý výsledek na akademických hrách. IMG_5633 malá na web

Družstvo kadetů lukostřeleckého klubu LK ESKA Cheb je mistrem České republiky. Kromě něj navíc Chebští přivezli z plzeňského šampionátu další dvě medaile a venkovní sezónu završily dalším fenomenálním vítězstvím. Historicky poprvé jeho střelci stanuli na stupních vítězů seriálu závodu 1. ligy.

„Je to obrovský úspěch a hlavně potvrzení, že nám dorůstá nová generace mladých střelců,“ říká Martin Hámor, člen předsednictva chebského klubu a zároveň český reprezentant v lukostřelbě. Ve stopách klubového odchovance Vítka Vejražky, který si letos poprvé vyzkoušel dres národní reprezentace tak jde i tým ve složení Pavel Smažík mladší, Tomáš Bouda, plus Adéla a Zuzana Jalovcová, které nově ozdobil titul mistrů republiky. A s medailemi se nechlubí jen tuto družstvo. Cheb zároveň získal novopečenou vicemistryni v kladkovém luku Zdeňsku Smažíkovou. Její výkon na mistrovství byl přitom více než pozoruhodný. Je jí totiž teprve 13 let.

„Pro jiné by byl v tomhle věku úspěch už jen odstřílet mistrovství společně s dospělými. Ale to, že s nimi svedla vyrovnaný souboj, a teprve v závěru podlehla favorizované úřadující mistryni republiky Veronice Švestkové, to je naprosto vynikající,“ potvrzuje Hámor. Navíc si Smažíková z Plzně přivezla domů i další stříbrnou medaili, tentokrát v kategorii mix team spolu s Vladislavem Podrackým.

Medailemi navíc pro chebské lukostřelce neskončil jen republikový šampionát, ale i nejvyšší republiková soutěž v reflexním luku, tedy 1. liga. Ze seriálu elitních závodů si totiž LK ESKA Cheb odváží bronzovou medaili, což je historicky vůbec poprvé od založení klubu v roce 1945, kdy jeho střelci stojí na stupních vítězů. O tento úspěch se postaral tým ve složení Martin Hámor, Vít Vejražka, Pavel Smažík starší, Michal Prosba a Vlastimil Petrůj. A další medaile z prestižního turnaje klubu uniknula doslova jen o vlásek, respektive o šíp, když Vít Vejražka skončil v Olomouci pátý na Českých akademických hrách pořádaných Českou asociací univerzitního sportu. Vše si však vynahradil ziskem třetího místa v soutěži akademických týmů.

„Celkově je tak letošní sezóna pro Cheb velmi úspěšná. Asi nejvíc nás těší, že dokážeme držet krok s velkými a zavedenými kluby,“ shrnuje Hámor. Klub LK ESKA Cheb totiž obnovil svou činnost teprve v roce 2011 po mnohaleté pauze. “Co je nejdůležitější, nastupuje nám nová generace střelců. A pokud bude mít k dispozici ptořebné prostředky a zázemí, někteří z nich mají šanci se v budoucnosti prosadit i na mezinárodních závodech.“

LK ESKA Cheb je největším lukostřeleckým klubem v Karlovarském kraji. Založil ho v roce 1945 bývalý mistr světa v lukostřelbě František Hadaš a v jeho řadách vyrostlo hned několik mistrů republiky a národních reprezentantů. Klub působí na moderní střelnici vybudované městem Cheb na levém břehu Ohře naproti chebskému hradu. V současné době připravuje její rozšíření o výstavbu kryté haly, která umožní střelcům celoroční trénink a tím i další zvýšení výkonnosti.

(lad)