Tma, chodec a tmavé oblečení? Smrtelná kombinace

Smrtelným zraněním skončila dopravní nehoda v Horních Lomanech.  Ve středu před půl devátou večerní došlo ke střetu dvou chodců s osobním autem. Jeden z nich utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl.

„Dne 9. září krátce před půl devátou večerní řídil 68letý řidič osobní vozidlo značky Seat po silnici ve směru od Františkových Lázní na Hazlov. Za železničním přejezdem došlo ke střetu auta s dvěma chodci,“ řekla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. „Ti před střetem zaparkovali svůj vůz u krajnice a přecházeli komunikaci těsně za odstaveným vozidlem. Na sobě přitom měli tmavé oblečení,“ dodala mluvčí. Starší z chodců při nárazu utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl.

Kriminalisté dopravní nehodu nadále prošetřují.

 

 „S blížícím se zimním obdobím, které s sebou přináší zhoršenou viditelnost s brzkým stmíváním a také v souvislosti s nedávnými dopravními nehodami, při kterých utrpěli chodci v tmavém oblečení zranění neslučitelná se životem, bychom chtěli upozornit, že jsou velmi důležité reflexní a fluorescenční prvky na oblečení. Doporučujeme používat reflexní materiály a kombinovat je s fluorescenčními materiály – budete lépe viděni za světla i za tmy,“ upozorňuje Kateřina KrejčíOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za snížené viditelnosti (na vzdálenost 50 metrů) je chodec na vozovce pro řidiče příliš malý vizuální vjem. Podle dopravních expertů potřebuje řidič jedoucí rychlostí  72km/h nejméně 200 metrů – tedy 10 vteřin na to, aby si uvědomil hrozící nebezpečí a reagoval odpovídajícím způsobem.

Většině těmto kolizním mohou chodci a cyklisté, jako nejzranitelnější účastníci silničního provozu, předejít třeba jen vhodnějším oblečením.

 

Velmi důležitá je barva oblečení chodců:

  • siluetu chodce v modrém oblečení vidí řidič na vzdálenost 18ti metrů
  • červené oblečení je vidět na 24 metrů
  • žluté oblečení je vidět na vzdálenost 37 metrů
  • bílé oblečení je vidět na nejdelší vzdálenost – 55 metrů

S blížící se novelou zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích bude povinnost používat reflexní prvky na komunikaci.