Muffin s „čepicí“ nebo mini dortík? Ano, to je cupcake. Při jeho přípravě můžeme popustit uzdu svojí fantazie. Kombinací k jeho přípravě a hlavně zdobení je nepřeberné množství a nemusíme se přísně držet receptů na jejich přípravu. Klidně můžeme použít recept, podle kterého děláme běžně velké dorty. Dnes přinášíme recept na cupcake á la Harlekýn.
Na cca 22 kusů budeme potřebovat:
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku cukru (my jsme použili poloviční množství, aby vynikla chuť hořké čokolády)
¼ hrnku oleje
½ hrnku vlažného mléka
2 vejce
½ prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
1 lžíce nastrouhané hořké čokolády
Krém
60 gramů měkkého másla
cukr podle chuti
1 lžička hořkého kakaa
Na ozdobení
2x 250 ml smetany na šlehání
ztužovač šlehačky (není bezpodmínečně nutný)
100 gramů hořké čokolády
čokoládové plátky na posypání
Olej, vejce a cukr pořádně promícháme a přidáme všechny ostatní suroviny a zpracujeme. Do formiček dáme papírové košíčky a plníme těstem do poloviny. To proto, aby poleva a zdobení dobře držely. Dáme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme přibližně 13 – 15 minut. Upečené vyndáme a přeneseme na mřížku, kde je necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme krém, kterým budeme dortíky plnit. Změklé máslo smícháme s cukrem a kakaem, vše vyšleháme do pěny. Když máme pečivo vychladlé, uděláme uprostřed otvor, který naplníme krémem, pak uložíme na chvilku do lednice vychladit. Na ozdobení budeme potřebovat pařížskou šlehačku, kterou si připravíme nejlépe den předem, a to tak, že 250 ml smetany svaříme s čokoládou a po vychlazení dáme do lednice „odpočinout“. Druhý den vyšleháme. Vyšleháme i druhou smetanu, do které jsme přidali trošku moučkového cukru. Před šleháním bychom neměli zapomínat, že se lépe pracuje s vychlazenou smetanou. Šlehačky naplníme do zdobících sáčků (každou zvlášť) a zdobíme podle své fantazie. Na úplný závěr posypeme čokoládovými hoblinkami a můžeme podávat. Dobrou chuť!