Aš se pyšní jedinečnou aplikací. Ukáže zaniklé památky

Průvodce městem do chytrých telefonů není nic výjimečného. To v Aši nachystali bombu, která zaujme hlavně milovníky historie. V unikátní aplikaci s názvem Virtuální Aš se zájemci přenesou do historie. Prohlédnout si tak lidé mohou první objekt, zaniklý evangelický kostel Svaté Trojice.Aš aplikace  AA.jpg

A jak to celé vlastně funguje? Je potřeba tablet či mobilní telefon se systémem iOS (Appple), na verzi pro Android se pracuje.

„Stačí na určeném pozorovacím místě, který je označený logem V/Aš, namířit chytrý telefon nebo tablet na místo, kde historický objekt původně stál a nechat se přenést do minulosti. Všechna místa jsou přehledně znázorněna na mapě v aplikaci. Virtuální Aš ale nabízí ještě víc. Kromě pozorování virtuálního 3D modelu kostela je v aplikaci také velká řada dalších informací, dobových fotografií a videí,“ popisuje Martina Kostnerová, spoluautorka aplikace. „V sekci Hra je navíc ukryta možnost projít celé město formou poznávacího kvízu, který na různých místech města pokládá otázky a dává informace k jednotlivým pamětihodnostem města. Aplikace sama pozná, kde se uživatel právě nachází, a provede ho díky tomu pohodlně celým městem,“ vysvětluje.

Aplikace běží na zcela unikátním systému AUGAGE ®, který byl vyvinut společnostmi Augage a Ackee ve spolupráci s městem Aš pro zobrazování zaniklých historických památek. Ty jsou v mobilní aplikaci prezentovány tak, jak v minulosti skutečně vypadaly, pouze na místě, kde skutečně stály, ovšem v současných kulisách města Aš. „To znamená, že zaniklé objekty je možné pozorovat postavené na skutečném pozadí v reálném čase skrze fotoaparát mobilních zařízení a historie se tak setkává se současností přímo před očima uživatele,“ podotýká Martina Kostnerová.

V první fázi byl jako pilotní projekt obnoven bývalý evangelický kostel Svaté Trojice, který byl nešťastně zničen při velkém požáru v roce 1960 a který byl „znovu postaven“ až dnes díky moderním technologiím ve virtuální realitě. Kostel bude možné už od konce května pozorovat v aplikaci Virtuální Aš, která zatím běží v systému iOS (Appple) a je dokončována také verze pro Android. Návštěvníci města, kteří nemají k dispozici chytré zařízení, si mohou tablety půjčit v infocentru města.

Město Aš v budoucnu počítá s postupnou virtuální „výstavbou“ dalších památek ve městě Aš a jeho okolí, kde bude tímto způsobem možné obnovit například Goethovo náměstí, ulici Na Příkopech, různé části Hlavní ulice anebo zaniklé obce v pohraničí, a nabídnout tak návštěvníkům města další rozměr tohoto unikátního projektu.

Aplikaci bude možné stáhnout koncem května.