Poslední den návštěvy kraje zavítal prezident do Aše

Třídenní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Karlovarském kraji vyvrcholila v Aši. Prezident si ze západu republiky odvezl například cyklistický dres nebo knihu o osvobozování města. Miloš Zeman se také setkal s občany, se kterými mluvil například na téma nezaměstnanost.

Poslední den začal prezident návštěvou firmy Konig-Porzellan v Dolním Rychnově, kde se setkal s vedením společnosti i se zaměstnanci. Pak se vydal do Aše, kam dorazil krátce po poledni. Nejdříve se hlava státu setkala s představiteli města, poté zamířila do tamního kulturního centra LaRitma. Tam už na Miloše Zemana čekal plný sál lidí.

„Jsem velmi rád, že prezident nenavštěvuje jen velká města, ale že zamířil i k nám na vesnici,“ řekl ašský starosta Dalibor Blažek. Na to ale prezident reagoval, že za „tu vesnici“ by mu asi obyvatelé poděkovali. „Vždyť v osmnáctém století byla Aš desátým největším městem tehdejších historických Čech,“ podotkl a zavtipkoval na účet starosty a jeho podoby s Mikulášem Dzurindou. „Už jsem se lekl, že se můj dobrý přítel stal starostou Aše.“

Miloš Zeman také připomněl textilní minulost města. „V Královéhradeckém a Libereckém kraji jsem se přesvědčil, že se tento průmysl může zdvihnout z kolen, když se nekrade,“ uvedl s tím, že nejde vést podnik, když se investuje víc do dovolených a drahých obleků. „Jen upozorňuji, že mám na sobě konfekci,“ podotkl s úsměvem prezident.

Miloš Zeman hovořil také o možné investici izraelské společnosti, díky které by v Aši mohla vzniknout celá řada pracovních příležitostí. „Jsem stoupencem Izraele proti militantnímu Islámu,“ řekl s tím, že městu rád pomohl, a doplnil, že v České republice je 500 tisíc nezaměstnaných lidí. „Někteří ale pracovat nechtějí. Kdo odmítne práci, neměl by ale dostávat takové štědré sociální dávky. Jsem stoupencem radikálních řešení,“ konstatoval. Narazil také na téma, že jsou některé jeho názory kontroverzní. „Rád provokuji, protože provokace je důvod k zamyšlení.

Prostor byl také pro otázky obyvatel. Jedna z nich mířila na stále slabší podporu podnikatelů a střední třídy. Ti schopní pak odcházejí na západ. Prezident v tom dal tazateli zapravdu.  „Výše zisků by měla odpovídat společenskému postavení,“ sdělil s tím, že v tom je ale v České republice razantní nepoměr a srovnal plat učitele s dvacetiletou praxí s nástupním platem třicetiletého soudce. Druhý jmenovaný má víc, a to o desítky tisíc korun. Podle prezidenta je tak nezbytně nutné posílit střední třídu.

Další obyvatel se zeptal, jak se naše hlava státu dívá na to, že je u nás povolená činnost sudetoněmeckého Landsmannschaftu. „Pro mě je to bezvýznamný spolek bez vlivu,“ odpověděl Miloš Zeman. „Vždyť ani Bernd Posselt nebyl v posledních volbách zvolen do evropského parlamentu.  „Význam to organizace pomalu, ale dlouhodobě klesá,“ uzavřel téma.

Řeč přišla i na zdravotnictví. Jak dostat do města lékaře? Podle prezidenta existují dvě možnosti. Město by mělo například nabízet byty, region by se ale podle něj měl také pokusit získat specializovanou fakultu, a to právě z odvětví, která zde chybí. Z Karlovarského kraje sice lidé odcházejí, Aš ale s odlivem obyvatel problém nemá, což je podle prezidenta důvod, proč se snažit zde vzdělávací zařízení vybudovat.

Poslední otázka mířila na komplikované uplatnění zdravotně postižených. Podle prezidenta udělal bývalý ministr Drábek chybu, když snížil dotaci na zaměstnání handicapovaného občana.

Ke konci programu se prezident podepsal do pamětní knihy města a představitelé Aše mu předali dárek. A o co šlo? Dostal cyklistický dres, který vyrobila jedna z ašských firem. Prezident se sice trochu obával, zda mu bude sedět, starosta ho ale ubezpečil, že zástupci firmy velikost konzultovali s hradní kanceláří. Kromě dresu, který dostal také hejtman, si prezident odvezl také pamětní mince a publikaci o osvobození Aše. Jde o zcela novou knihu, která bude k dostání až v sobotu 18. dubna.

„Až nasednu na elektrické kolo, které mi koupili mí přátelé, dres si na sebe určitě obleču. A pokud se ukáže, že firma špatně odhadla velikost, slibuji, že zhubnu,“ dodal prezident.