Známá místa, méně známé příběhy. To je nová kniha o Františkolázeňsku

Dvanáct příběhů a jeden navíc. To je ve zkratce nová kniha o Františkolázeňsku. Kdo se zúčastnil slavnostního křtu knihy ve františkolázeňském městském muzeu, tak se dozvěděl třeba to, jak podle pověstí vznikl lázeňský trojúhelník – Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Karlovy Vary.

Kniha byla slavnostně představena na konci ledna. Průvodcem při křtu byl sám autor Karel Brož, kterého mnozí znají hlavně z přírodní rezervace Soos, a o dramatický přednes se postaral herec Jindřich Skopec.

„Kniha se skládá ze dvanácti příběhů a jednoho bonusového,“ popsal knihu autor Karel Brož. Záměrně nepoužil číslovku 13, ta podle něj nese smůlu. „Pověsti jsem původně psal pro místní listy. A když jich bylo dvanáct, zjistil jsem, že se každá z nich hodí na jeden z měsíců v roce.“

Nakonec došlo i na knižní podobu. „To je pro mě, jako pro člověka, který v češtině nikdy nevynikal, něco neuvěřitelného. Podmět a přísudek pro mě zůstal dodnes záhadou,“ vtipkoval autor.

A jak že vlastně podle pověstí vznikl ten lázeňský trojúhelník, o kterém jsme se na začátku článku zmínili? To zjistí ten, kdo si knihu pořídí. K dostání je v Městském muzeu Františkovy Lázně v Dlouhé ulici.  Výhodu mají také čtenáři Živého Chebska, které chystá soutěž právě o tuto publikaci.