Příběhy železné opony nově odhalí i mobilní aplikace

Psal se březen 1948 a letecký akrobat Miloslav Komínek se rozhodl utéct do Západního Německa. Nedaleko Mariánských Lázní jej ale postřelila hlídka. Ukryl se proto u místního sedláka a několik dní na to se rozhodl i  s prostřeleným břichem pokračovat ve své cestě. „Já jsem se odhodlal, že z toho baráku uteču, nechtěl jsem, aby za mě nesli nějakou zodpovědnost. (…) Když jsem byl asi 150 metrů od hranice už jsem padal, přecenil jsem své síly, měl jsem bolesti  a tak jsem vlezl do jednoho baráku a říkal jsem si: ,Ať se děje vůle Páně, ať je se mnou cokoliv, hlavně že jsem trochu v teple. Tam mě zatkla pohraniční hlídka.“

Do příběhů lidí, jejichž osud se protnul se „železnou oponou“ seznamuje obyvatele i návštěvníky Karlovarského kraje nová aplikace s názvem Místa Paměti národa. Vydat se tak můžete po stopách převaděčů, agentů, útěkářů,… Na každém z  devadesáti míst podél hranice, které aplikace mapuje, nabídne uživatelům autentickou nahrávku vyprávění pamětníka, jehož příběh se na daném místě odehrál, doplněnou archivními fotografiemi. OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Aplikaci vytvořila společnost Post Bellum, která zaznamenávala rok a půl vyprávění a příběhy pamětníků, které se odehrály v bezprostřední blízkosti železné opony a veřejnost se s nimi nyní může seznámit na webu www.ironcurtainstories.eu. První verze aplikace vznikla již v roce 2012, dnes obsahuje přes pět set „míst paměti národa“, které uživatelům nabízejí poslech autentických nahrávek příběhů pamětníků, přímo na místech, kde se odehrály. Aplikace už dávno nepokrývá pouze území Čech a Moravy, ale desítky míst po celé Evropě.

„Aplikace je výborný průvodce na výlety. Obsahuje stovky příběhů nejen z oblasti železné opony, ale doslova z každého koutu České republiky a nadto také třeba z  Berlína nebo bývalé Jugoslávie. Lidé se tak mohou na výletě nebo na dovolené dovídat se informace, které v žádném průvodci nenajdou a poslechnout si přitom zážitky lidí, kteří na těchto místech zažili často naprosto klíčové momenty svých životů,“ říká Lenka Kopřivová ze společnosti Post Bellum.

Příběhy lemují Stezku železné opony, která je součástí téměř 10 000 km celoevropské trasy procházející 16 evropskými státy a vedoucí od Barentsova moře až k břehům moře Černého. Česká část vede podél německé a rakouské hranice od Aše až k Břeclavi, kde dále pokračuje na Slovensko. Na trase mohou návštěvníci vidět mnoho zajímavostí vztahujících se k železné oponě, mimo jiné Muzeum železné opony u Rozvadova, na Šumavě venkovní expozici a rozdělenou nádražní stanici, v Čížově 350 m zachovalé železné opony včetně strážní věže či muzeum ve Valticích zřízené v budově bývalé celnice.

Aplikace je součástí v červnu otevřené cyklotrasy Stezka železné opony/EuroVelo 13, jejíž vybudování v České republice koordinovala Nadace Partnerství.

Interpretace historického a kulturního dědictví nejen podél dálkových evropských tras EuroVelo je klíčem k úspěšnému pochopení našich dějin i naší identity. O to více si ceníme projektu jako je Paměť  národa,“ říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství a zároveň viceprezident Evropské cyklistické federace.

Aplikace je zdarma dostupná i na stránkách www.mistapametinaroda.cz. Majitelé chytrých telefonů si mohou vybrat trasy či body, podle místa, kam se chystají, a poté si je kdekoliv off-line prohlídnout, v současnosti lze v aplikaci najít přes 200 příběhů nejen z okolí železné opony. Projekt vznikl za podpory Nadace Vodafone, Evropa pro občany, Visegrádský fond a Česko-německý fond budoucnosti.

O Post Bellum

Od roku 2001 hledá a zaznamenává příběhy pamětníků zlomových momentů minulého století, kterými chce inspirovat ostatní. Spolu s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vybudovali největší veřejnosti přístupnou pamětnickou sbírku v Evropě http://www.pametnaroda.cz, kde jsou zaznamenány nahrávky vzpomínek už takřka tří tisíc pamětníků války, totalitních režimů nebo holokaustu. Vysílá populární rozhlasový seriál Příběhy 20. Století na ČRo http://www.rozhlas.cz/plus/porady/_porad/3115 a v neposlední řadě uděluje ceny Paměti národa pamětníkům, kteří měli odvahu postavit se zlu http://www.cenypametinaroda.cz.