Červen v zahradě

Červen je měsíc, kdy se přehoupneme z jara do léta. Začínají dozrávat jahody, rybíz, angrešt a třešně. Sklízíme salát, ředkvičky, rané kedlubny a jarní cibulku. Dodáváme vláhu celé zahradě.

 

Pranostika pro měsíc červen: 

Jaká parna se v červnu dostaví, tak se i prosincové mraky postaví.

Postupně se zvyšují teploty, a tak naše zahrada potřebuje více vláhy. Aby nám nezasychala půda na záhonech, pokryjeme ji mulčem.

Zelenina a bylinky

Vysadíme tyčková rajčata. Staráme se o to, abychom odstraňovali postranní výhony vyrůstající z paždí listů. Rajčata nikdy nezaléváme na listy!

U oblíbeného libečku odstraňujeme květní výhony, aby rostlinu nevysilovaly.

Trvalky, dvouletky a okrasné keře

Začneme s rozsazováním trvalek, které kvetou z jara. Množíme je dělením trsů. U odkvetlých rostlin pravidelně střiháme odkvetlé květenství.

Okrasné dřeviny zase množíme řízkováním, nejlépe časně z rána. Připravíme si nakypřenou zeminu, do které řízek, ze kterého jsme odstranili spodní listy, zapíchneme. Hloubka by měla být přibližně dva centimetry.

Vyséváme dvouletky. Po vysetí musíme dbát na pravidelnou zálivku, místo nesmí vyschnout.

Ovocné stromy

Pokud chceme mít kvalitní velké ovoce, protrháme plody jabloní a hrušní. Plody by mezi sebou měly být na vzdálenost přibližně 10 centimetrů.

Dáváme velký pozor na spadané ovoce, které by mohlo být příčinou nemocí a škůdců, proto ho pravidelně sbíráme.

Stromy důkladně prohlédneme, a pokud budeme používat postřik, provedeme ho dříve, než nastane doba sklizně.

Jahody

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. Zbavíme je plevele, mírně nakypříme a podložíme je mulčem, nejlépe slámou. Ta nám ochrání rostliny před slimáky, jahody tak nebudou ležet na zemi, zabráníme tím plesnivění plodů. Plesnivé plody nikdy nenecháváme na záhonu. Zdravé jahody jsou nejen krásné a chutné, ale obsahují velké množství vitamínů. Především vitamín C, organické kyseliny, minerály, enzymy a vlákninu. Oblíbené jsou nejen pro chuť za syrova, ale také pro rozmanité množství zpracování – na marmelády, šťávy, dřeně a kompoty. Výborné jsou také do koláčů, dortů, knedlíků.

Trávník

Naši pozornost si zaslouží také trávník, který pravidelně sekáme a dodáváme mu vláhu, nejlépe ráno.

Kateřina Rydrychová, 
foto@zivechebsko.cz