Do čeho se v březnu pustit na zahradě?

Březen je vhodnou dobou k vysévání letniček, které nám zkrášlí zahradu, k vysévání balkónových rostlin, některých druhů zeleniny, bylinek a zakládání živých plotů.

Pokud je teplý březen, můžeme se pustit do sázení cibulek mečíků. Prohlédneme je, aby nebyly poškozené nebo napadené plísní. Důležitá je hloubka sázení, která by měla být přibližně 2x větší než velikost cibule.

Vhodné v tuto dobu je také řízkování, množení keřů, prořezávání starších stromů, keřů angreštů a rybízů, ale dříve, než vyraší pupeny.

Důležitá je prohlídka a postřik ovocných stromů proti škůdcům.

Sázíme všechny druhy ovocných stromů.

Je dobré zbavit záhony plevele, protože není ještě moc zakořeněný a tím si ušetříme pozdější práci. Vyčištěné záhony můžeme pokrýt mulčem přibližně do výše 5 cm, protože tím zabráníme prorůstání plevele. Mulč nám udržuje teplotu a zabraňuje vysychání záhonů.

Můžeme začít se sázením keříčků borůvek, ale je dobré vědět, že borůvky mají rády kyselou půdu a dostatek vláhy. Při vybírání stanoviště bychom měli přihlédnout také k tomu, že dospělá rostlina dorůstá výšky 150 cm.

Měli bychom také věnovat pozornost trávníku. Shrabeme staré listí a uschlou trávu, pokud objevíme mech, odstraníme ho přípravkem k tomu určenému. Důkladně trávník provzdušníme vertikutátorem a sečeme, když je tráva cca 8 cm vysoká.

Teď v březnu bychom měli koupit cibuloviny, které kvetou v létě, budeme je sázet v průběhu dubna.

Pokojové rostliny s příchodem března začínáme více zalévat a přihnojujeme.