S pneumokokem lékaři bojovali i loni

Hygienici v Karlovarském kraji hlásí za rok 2013 třicet pět případů výskytu nebezpečné pneumokokové bakterie. Nejvíc pacientů s pneumokokovu infekcí bylo vloni evidováno na Sokolovsku – 19, dalších 11 případů pak eviduje Karlovarsko a 5 Chebsko. Dva pacienti z Karlovarského kraje svůj boj s pneumokokem prohráli. 

Pneumokok způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také závažné pneumonie, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit až smrtí. 

Dle předběžných dat Krajských hygienických stanic bylo v roce 2013 v České republice hlášeno přes 300 případů invazivního pneumokokového onemocnění.  „V uplynulém roce monitoruje Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje celkem třicet pět nákaz pneumokokovou bakterií. V třinácti případech se jedná o osoby starší pětašedesáti let a v devíti případech jde o osoby ve věkové kategorii od padesáti do čtyřiašedesáti let,“ uvádí Petra Jirkovská z Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Onemocnění pneumokokovu infekcí lze předejít dostupným očkováním. Pro malé děti jsou na trhu k dostání dvě vakcíny. První očkovací látka pokrývá základní spektrum deseti sérotypů a je plně hrazena státem. Druhá z nich zahrnuje rozšířené spektrum třinácti sérotypů a je nutné si na ni doplatit.

I senioři mají možnost nechat se proti pneumokokovým infekcím očkovat, avšak plošná vakcinace v České republice zatím zavedena není. 

Prvotní stádium onemocnění pneumokokem připomíná běžnou chřipku. Je doprovázeno zvýšenými teplotami, únavou, bolestí svalů i kloubů, nadměrnou spavostí či nechutenstvím. Zákeřná nemoc však kulminuje velmi rychle a záhy začíná napadat jednotlivé orgány. Nejnáchylnějšími věkovými skupinami jsou v rámci společnosti malé děti a senioři nad 60 let, a to z důvodu oslabené imunity. U nejmenších se obranyschopnost formuje, u starších ročníků naopak ztrácí na intenzitě.