Kamiony v Česku odpad nevyloží. Pojedou zpět do země původu

​V rámci celorepublikové kontrolní akce „PLAST III“, zaměřené na přepravu biologického či zdravotnického odpadu v souvislosti s COVID-19, zajistili ústečtí celníci v minulých dnech dva kamiony s více než 50 tunami odpadu.

„V první případě se jednalo o nákladní soupravu českého dopravce, který převážel 26,6 tun drcené směsi s příměsí zapáchajícího komunálního odpadu,“ uvedl tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý. „Ve druhém případě se jednalo o vozidlo polské imatrikulace, které převáželo 26 tun drcené směsi plastu a pryže s příměsí komunálního odpadu. Odpad směřoval ze sousedního Německa k českému příjemci,“ informoval.

Sice se nejednalo o odpad obsahující biologický či zdravotnický materiál, přesto přepravci porušili předpisy, když naložený náklad neodpovídal popisu zboží uvedenému v dokladech. Navíc vozidla nebyla označena příslušnými tabulkami s písmenem „A“ prokazující přepravu odpadů. 

„Oba případy byly předány k dalšímu řízení České inspekci životního prostředí a Ministerstvu životního prostředí, které rozhodlo o navrácení odstavených vozidel včetně nákladu do země původu,“ doplnil mluvčí.

Zdroj : CÚ Ústecký kraj