Zima se blíží: Jak předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné auto nebo nemůžeme odemknout vchodové dveře? A co bychom naopak rozhodně dělat neměli?

Hlavně nenahřívat

Existuje celá řada rad a tipů, jak si se zamrzlým zámkem poradit. Ne všechny jsou ale vhodné, a některé mohou vůz nebo domovní dveře nenávratně poškodit. Na pomyslném vrcholu žebříčku je často doporučované nahřívání. Nahřátý klíč možná do zámku dostaneme, narušíme však jeho strukturu a v důsledku ho můžeme poškodit nebo dokonce zlomit. Nevyplácí se ani lití horké vody na zámek – voda při nízkých teplotách bez rychlého vysušení okamžitě namrzá a vytvoří ještě větší vrstvu ledu. Pokud už chceme využít teplo, je nejšetrnějším řešením použít fén a opatrně zámek rozehřát.

Kdo maže, ten odemkne

Mnoho z nás sáhne při snaze zámek odmrazit po běžných rozpouštědlech či rozmrazovačích, která máme po ruce. Ta však nejsou na zámky vhodná a mohou na dveřích i samotném zámku napáchat poměrně velké škody. Šetřit a doufat v účinnost například rozmrazovače skel se nevyplácí. „Jedna věc je poškození dveří působením agresivního rozpouštědla či rozmrazovače, druhá pak poničený zámek. Narušenou vložku je totiž třeba z funkčních i bezpečnostních důvodů vždy vyměnit,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. „Speciální mazivo na bázi ethanolové směsi s vyváženými aditivy přitom stojí něco málo přes sto korun a zvládne jak běžnou údržbu, tak i rozmrazení zámku.“ 

Prevence se vyplatí 

I na třeskutý mráz můžeme zámky průběžnou údržbou připravit. Ideální je několikrát během roku zámek mazivem promazat a zkontrolovat jeho funkčnost – platí to především u méně používaných zámků třeba na chatách a chalupách. Pokud se však zámek i přes naši péči zasekává, je jediným řešením jeho výměna. Zvláště starší typy zámků s klasickými kolíčkovými mechanismy totiž snáší výkyvy počasí hůře. Výměnou za cylindrickou vložku, která je uzpůsobená střídání teplot a zvládne i mráz, si tak ve výsledku ušetříme mnoho nervů i peněz.