Iva Hüttnerová: Malovat jen veselé obrázky by mne nebavilo

Herečku, malířku a moderátorku Ivu Hüttnerovou jistě není třeba dlouze představovat. Její pořad Domácí štěstí přinášel do našich domovů po sedm let hřejivou atmosféru dávných časů. Známá je také jako malířka poetických obrazů. První výstavu měla právě v Karlovarském kraji, kam se stále vrací. Před nedávnem navštívila Františkovy Lázně a při této příležitosti si Živé Chebsko s Ivou Hüttnerovou povídalo nejen o jejím vztahu k našemu regionu, ale také o tom, kde čerpá energii a jestli zde opět budeme moct vidět její aktuální tvorbu.

Vaše první angažmá bylo v karlovarském divadle, jaký vztah máte k našemu regionu?

Ve Varech jsem prožila krásných sedm let a ráda se tam vracím. Pořád tam mám pár přátel. Mám ráda i západočeskou krajinu a Krušné hory. Nikde nerostou tak pěkné křemenáče.

Po kolikáté jste přijela do Františkových Lázní? Je tady místo, které je pro vás nejoblíbenější?

Ve Františkových Lázních jsem několikrát hrála v divadle, ale to není čas na procházky. Ty jsem si dopřála až teď a okouzlil mě rozsáhlý lázeňský park, zvlášť cest od kolonády k jezeru Amerika. Nejen park, ale celé Františkovy Lázně jsou dokonale udržované a opečovávané.

Jste velmi všestranně nadaná – jste herečka, moderátorka, malířka, spisovatelka… Ve které z těchto profesí je Vám nejlépe, která aktuálně převažuje?

Vystudovala jsem herectví, ale postupem let se malování stalo mou druhou profesí. Vždycky nějaké převažuje, ale střídá se to poměrně pravidelně. Ani bez jedné si už nedovedu život představit.

Jste vždy velmi pozitivně naladěná, ale i pracovně vytížená, kde „dobíjíte baterky“?

Nejlíp je mi na mé zahradě. Je to někdy dřina, ale při ní si odpočinu. A také moc ráda chodím na dlouhé procházky s naším psem. Udržuje nás to oba v dobré kondici.

Neuvažujete o pokračování oblíbeného pořadu Domácí štěstí?  Pořad měl velkou odezvu napříč generacemi. 

Ten pořad jsem dělala s velkou chutí a radostí téměř sedm let a byla to krásná práce. Já mohu uvažovat od rána do večera, ale bohužel o tom nerozhoduji. Ani nevím, jestli bych na to měla ještě dost energie. Přece jen uteklo už pár let…

Vystavujete po celé naší zemi. Jedna výstav skončí a začne druhá. Máte v plánu také výstavu v Karlovarském kraji?

Právě teď při mé návštěvě lázní jsme se domluvili na výstavě ve zdejší galerii v příštím roce v červnu. Moc se těším, že se sem při té příležitosti znovu podívám.

Vaše obrazy a obrázky působí pohádkově milým dojmem, ale některé z nich jsou smutné. Malujete pod dojmem vlastních prožitků?

Samozřejmě, že se můj duševní stav odráží v obrázcích. Ale myslím, že těch veselejších je mnohem víc. I když malovat jen veselé obrázky by mne nebavilo.

Máte nějaké životní motto?

Je to nápis ze staré vyšívané kuchařky:

KDO RADOSTI DOMA NEMÁ,

TEN JI MARNĚ JINDE HLEDÁ…