Stezka spisovatelů nabývá konkrétní podobu

Vznik očekávané „stezky spisovatelů“ připravuje Infocentrum města Mariánské Lázně za významné spolupráce Městské knihovny a paní architektky Ludmily Míkové. Momentálně byly usazeny první dva panely – věnované J.W. Goethemu (Goethovo náměstí) a M. Horníčkovi (Buková alej pod hotelem Svoboda).

Stezka spisovatelů, jejíž vznik byl avizován v srpnu 2017 u příležitosti životního jubilea spisovatele Vladimíra Párala, začíná nabývat reálných rozměrů. Pokud město projekt podpoří i v roce 2019, bude pokračovat instalace dalších panelů po celém městě tak, aby v závěru vznikla trasa, která provede turistu po městě a zároveň mu připomene, jací významní čeští i zahraniční návštěvníci/ spisovatelé naše město navštívili. Prostřednictvím vzpomínek, citátů a děl spisovatelů oživíme místa, kde žili, tvořili a odpočívali. Připomeneme místním, kdo zde byl a naše město obdivoval. Ukážeme návštěvníkům, že pečujeme o místa, kde naši slavní hosté bydleli a tvořili, rozšíříme nabídku kulturního vyžití, duševního rozvoje i ponaučení. Ke stezce je rovněž připravována mapa s trasou a webové stránky v jazykových mutacích.

Trasu lze využít také jako výukový okruh pro studenty literatury. Bude k ní totiž existovat literární kvíz, za jehož vyluštění získá účastník odměnu. Jak řekl pan Páral: „Pojímám ji (stezku) nejen jako novou turistickou atrakci, ale také jako prostředek ke vzdělávání. Je to jedinečný způsob, jak vrátit děti k literatuře. Věřím, že se stezka stane jakýmsi základním kamenem pro organizaci literárních sympozií a podobných akcí ve městě. Zároveň bych byl rád, aby Čechům připomněla půvab jejich rodného jazyka a posloužila k tomu, abychom se neztratili v anglicismech.“

Barbora Tintěrová