Směňovali falešné dolary na tržnici. Jeden pachatel utekl, druhého trhovci chytili

Padělané padesáti a stodolarovky si chtěli vyměnit dva muži na chebské tržnici. První trhovkyně jim peníze směnila a rázem přišla o 40 tisíc korun. Po několika dnech to podvodníci zkusili znovu, ale už jim to nevyšlo. Všímavý prodejce poznal padělky a zavolal policii. Jednoho z podvodníků se trhovcům podařilo zadržet, druhý však odjel autem Mercedes Sprinter modré barvy s registrační značkou 5U3 4949. V případě prokázání viny hrozí obviněnému cizinci trest odnětí svobody na tři až osm let. Po komplici cizince a po vozidle kriminalisté nadále usilovně pátrají.Falešné dolary Cheb

Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality řeší v Chebu případ padělaných bankovek v nominálních hodnotách 50 a 100 amerických dolarů.

Pětačtyřicetiletý cizinec společně s dalším cizincem si měli nezjištěným způsobem opatřit padělané bankovky amerických dolarů a pokusit se je udat jako pravé v úmyslu získat neoprávněný prospěch.

„Nejprve měl v sobotu 10. listopadu v Chebu na místní tržnici požádat místní trhovkyni o směnu amerických dolarů za české koruny,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. „Dohodli se na směnném kurzu a poté měl ženě předat 40 kusů padělaných bankovek v nominální hodnotě 50 dolarů, celkem 2.000 USD, přičemž za tyto bankovky obdržel částku přes 40 000 korun,“ upřesnila.

Jelikož v prvním případě byli úspěšní, měli o čtyři dny později dorazit opět na tržnici a u jiného stánku požádat trhovkyni opět o směnu amerických dolarů za české koruny, opět v hodnotě 2 000 dolarů. „S ohledem na to, že žena nebyla příliš zběhlá ve směňování peněz, zavolala si na pomoc vedlejšího trhovce. Ten si od nich převzal americké dolary. Po prohlídce však usoudil, že jsou padělané a zavolal na místo policii. Oba muži se dali na útěk, jednoho z nich se trhovcům však podařilo zadržet.  Téhož dne trhovkyně z předešlé směny peněz zjistila, že byla podvedena a padělané bankovky předala policistům,“ doplnila mluvčí.

Kriminalisté ve čtvrtek 15. listopadu zahájili trestní stíhání 45letého cizince, kterého obvinili ze spáchání přečinu padělání a pozměnění peněz. Následně podali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který jej akceptoval. Následující den soudce rozhodl o uvalení vazby na obviněného a policisté jej eskortovali přímo do věznice.