Projekt rehabilitační kliniky ve Františkových Lázních získává konkrétní podobu, vzniknout má do tří let

Plánovaná rehabilitační klinika ve Františkových Lázních by měla být určená na léčbu a rehabilitaci pro pacienty po úrazech, nehodách, mozkových příhodách, ale také například po výměnách velkých kloubů. Má mít přibližně dvě stovky lůžek pro před a pooperační péči. Práci by tady našlo více než 120 zaměstnanců a to jak lékařů, středního zdravotnického personálu, fyzioterapeutů a dalších profesí se zdravotnickým zařízením souvisejících. Tím, že jde o ojedinělý projekt v České republice, měla by klinika, velký význam pro rozvoj nejen Františkových Lázní.

 V projektu se počítá také s ambulantními lékaři, které budou moci využívat také obyvatelé Františkových Lázní. Ordinaci by zde měl mít obvodní lékař pro dospělé, pediatr, stomatolog i kardiolog. Vzniknout by také mělo akreditované výukové pracoviště, kde by se školili a zdokonalovali nejen zaměstnanci kliniky.

 Rehabilitační klinika by měla vniknout v objektu Lázní I – tedy Luisiných Lázní. Město by budovu neprodalo, ale pronajalo. Nejedná se tedy o stavbu dalšího lázeňského domu, ale půjde o zdravotnické zařízení. V současnosti se projekt řeší s památkáři, se kterými v mnoha oblastech investor našel společnou řeč.

 „Město Františkovy Lázně delší dobu hledalo vhodného investora pro budovu Lázní I, tedy Luisiných lázní, které se nachází naproti kasinu. Jednou z podmínek bylo i dodržet požadavky památkářů, jedná se totiž o kulturní památku,“ potvrdil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Tím, že v budově lázní budou ordinace, balneo i rehabilitace, bude ve své podstatě sloužit stále stejnému účelu. Počítá se s obnovou budovy tak, jak byla v době výstavby. Ve dvorním traktu by pak měla vzniknout přístavba, ve které bude lůžková část pro 200 pacientů. Záštitu nad internou má profesor Aleš Hep z Mendelovy univerzity, rehabilitační a fyzioterapeutickou část zaštiťuje profesor Pavel Kolář z Karlovy univerzity,“ podotkl.

 Jak přesně by nová klinika ve Františkových Lázních měla vypadat, sdělil na veřejném projednání jednatel investorské společnosti Ing. Pavel Minařík. Z důvodu místní znalosti si pro architektonickou část a projednávání s památkáři investor přizval Ateliér A69, tedy františkolázeňského rodáka Arch. Borise Redčenkova.

„Jedná se o odborné léčebné zařízení, pracovně nazvaný zdravotní ústav, které by sloužilo pro akutní rehabilitaci po operačních výkonech, totálních endoprotézách kyčelních kloubů, náhradách kolenních kloubů, operacích páteře a po polytraumatech, jakými jsou těžké úrazy po haváriích a podobně. Klinika by posloužila i pacientům po mozkových příhodách, kteří by zde měli akutní rehabilitaci,“ sdělil Ing. Pavel Minařík.

 I když jde lékařství skokovými kroky kupředu, je pořád málo moderních a inovativních léčebných zařízení. Aby rehabilitace člověku pomohla, je potřeba ji pacientovi poskytnout, co nejdříve.

 „Nejvíce je potřebná rehabilitace po cévní mozkové příhodě. Dnešní chirurgie je na velmi špičkové úrovni a lékaři dokáží dnes velmi rychlým způsobem odstranit krevní sraženinu v mozku, ale pokud člověk nezačne hned po takové události trénovat postižené oblasti těla, trvá pak mnohem déle, než se mohou vrátit do běžného života,“ informoval Pavel Minařík.

 Takové podobné zařízení, kde by pacienti mohli okamžitě nastoupit na rehabilitaci, existuje jen jedno jediné v celé České republice, a to v Berouně. Jedná se o rehabilitační nemocnici.

 Klinika, která by měla ve Františkových Lázních vzniknout do tří let, by fungovala pro oblast Karlovarského, Ústeckého a Plzeňského kraje.

 „Zařízení, jako je plánovaná klinika, tady opravdu chybí. My se snažíme právě využít toto místo na trhu a hledáme možnosti, jak k lidem přiblížit tyto nedostatkové služby,“ podotkl Pavel Minařík. „Postupně začínáme oslovovat mediky, zejména z řad Masarykovy univerzity v Brně, kde mají obor Fyzioterapeut do úrovně bakaláře, kteří pak dále přechází na magisterské lékařské studium,“ vylíčil Pavel Minařík.

 Kromě brněnské univerzity začíná postupné oslovování mediků i na univerzitě v Praze.