Socha Martina Luthera se stala kulturní památkou

Památník Martina Luthera byl zapsán do rejstříku Ústředního seznamu kulturních památek České republiky. Za kulturní památku byl prohlášen rozhodnutím Ministerstva kultury dne 12. 3. 2018. Město Aš jako vlastníka o tom informoval Národní památkový ústav v Praze.Martin Luther pomník Aš

Památník Dr. Martina Luthera, zhotovený roku 1883 u příležitosti 400. výročí jeho narození, byl prohlášen za kulturní památku proto, že se jedná o kvalitní umělecké dílo norimberských mistrů Johanna Wolfganga Rössnera a Christopha Albrechta Lenze a především představuje významnou historickou památku s odkazem na luteránskou tradici území Ašska. Zároveň jde o vůbec jediný památník Martina Luthera na území České republiky a jednu z mála dochovaných památek dnes již neexistujícího historického jádra města Aše.

Socha Martina Luthera byla vážně poškozena počátkem října 2006 padajícím stromem. Její oprava trvala téměř dva roky. Na podstavec se vrátila v červnu 2008.

Milan Vrbata

Martin Luther (10. listopadu 1483, Eisleben – 18. února 1546, Eisleben) byl německý teolog, kazatel a reformátor, zakladatel protestantismu, autor řady duchovních, politických, pedagogických spisů, církevních písní a překladů. Jeho nejvýznamnějším dílem je překlad Bible do němčiny (wikipedie).