Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila případ významného falšování podílu masa u filé z aljašské tresky. Analýza odhalila pouze 40 procent masa, a to místo deklarovaných sta procent.
„Prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65 % hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35 % hmotnosti potraviny,“ uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva. „Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9 % hmotnosti potraviny a kontrolovaná osoba tak nepravdivým údajem na etiketě uváděla spotřebitele v omyl,“ doplnil.
Následující analýza po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu – který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100 % – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8 %.
Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Řeznictví H+H s.r.o. v Havlíčkově ulici v Novém Jičíně. Potravina, která pocházela z Číny, měla datum použitelnosti do 14. 09. 2019.