Darja Kuncová: Když zavřu oči, vybaví se mi atmosféra písničky

Kdo má rád jazz, určitě zná i Darju Kuncovou. Patří ke špičce ve svém oboru a odborníci zpěvačku přirovnávají k Evě Olmerové. Zpěvačka zpívá s lehkostí a prožitkem, který se přenáší také na posluchače. Po koncertech na zahájení lázeňské sezóny ve Františkových Lázních a po mariánskolázeňských Jazzových lázních si budou moct její hlas vychutnat také návštěvníci Hrnčířského swingu, a to už tenhle pátek 21. července.A IMG_8186 na web

O tom, jak Darja Kuncová vzpomíná na svoje účinkování na prvním ročníku Hrnčířského swingu nebo třeba o tom, proč má při zpívání zavřené oči, si se zpěvačkou Živé Chebsko povídalo.

Máte ráda jazz v moderní nebo spíš klasické formě?

Klasické. Moderní mi jde na nervy, vydržím to poslouchat jen pár minut. I když moderní jazz svým způsobem uznávám.

Máte ráda i jiný hudební styl?

Já to neškatulkuji. Je mi jedno, o jaký styl jde, musí mě to oslovit.

Zpíváte se zavřenýma očima. Pomáhá Vám to v soustředění, nebo představujete si to, o čem zpíváte?

To je otázka, panečku. Mám fotografickou paměť,občas si potřebuji připomenout text, mám v repertoáru asi 120  písní a když zavřu oči, vybaví se mi atmosféra té písničky. Vybavují se mi takové různé obrazce podle toho, jak jsem se ji učila…  To už je spíš otázka pro psychiatra.

Chystáte se vydat nějaké nové CD?

Já CD moc neberu, chybí tam ta zpětná vazba, takže vlastní CD nemám, i když jsem jich pár natočila jako host různých kapel. Jinak mám pár živých nahrávek, ale neposlouchám se. Vždycky vím, že to pokaždé zazpívám jinak, podle atmosféry atd.

Vzpomenete si na svoje účinkování na prvním ročníku Hrnčířského swingu?

Moc ráda na to vzpomínám, měla jsem nohu v sádře, přišlo asi 100 lidí, pak pan Werner postupně každý rok dokupoval židličky…  A teď už tam je minimálně 500 židlí a lidi si ještě nosí rybářské stoličky atp.web IMG_0994 stránky

Kde všude už jste zpívala? Zajímavá

V Kalifornii jsem si zazpívala s americkou kapelou v hotelu Del Coronado, kde natáčeli film Někdo to rád horké. Jinak jsem vystupovala na festivalech ve Švédsku, Dánsku, Holandsku, Francii a samozřejmě u sousedů v Německu, Rakousku a Polsku.

Kde Vás mohou lidi slyšet v nejbližší době?

V červenci zpívám v Jazzové zahradě Na Staré Štaci u Neratovic, v Jazz Docku, v Redutě, je toho docela dost. Všechny koncerty lze najít na mých stránkách.

 Hrajete na nějaký hudební nástroj?

Určitý pokus naučit mě noty tady proběhl, ale vydržela jsem to v „lidušce“ jen pár měsíců, než jsem začala chodit „za nauku“ a máma to vzdala. Dokonce jsem se učila soukromě na piáno, ale vzhledem k mému vztahu k notám to zase nevydržela paní profesorka.

Čeho byste chtěla v hudbě dosáhnout?

Můj největší sen byl vždycky zpívat ve sboru u Erica Claptna.