Nebanické závody spřežení letos ve velkém stylu

Tradiční závody spřežení, které se letos konají od 28. do 31. července, pojali letos pořadatelé ve velkém stylu. Pro závod, který je již tradičně i kvalifikací Světového poháru pro 10 nejlepších světových vozatajů, vypsali i soutěž mezinárodních družstev a dokázali přilákat více než 70 soutěžících z celého světa.závody koní

Mezi účastníky, kteří přijedou hlavně v královské kategorii čtyřspřeží a v soutěži koňských párů, nebude chybět třeba loňský mistr Evropy, Němec Michael Brauchle, jeho kolega a loňský nebanický vítěz Georg von Stein, nebo bronzový medailista z posledních Světových jezdeckých her Holanďan Theo Timmerman. Zajímavostí je třeba účast Američanky Misdee Wrigley-Miller, která patří do rodiny spojené se světoznámou značkou žvýkaček.

Soutěž již tradičně začne drezurami ve čtvrtek a v pátek, kdy jezdci do soutěže postupně uvedou více než 300 koní. V sobotu následuje divácky velice atraktivní maraton, který tentokrát zařadila do online přenosu i Česká televize. Organizátoři za poslední dva roky vyměnili téměř všechny maratonní překážky a divákům tak nabídnou úžasné zážitky třeba při průjezdu spřežení slepým ramenem řeky či v nové vodní překážce. Pohled na čtyřspřeží v plné rychlosti při výjezdu z překážek určitě ohromí i ty, kteří jinak nemají s koňmi mnoho společného. V neděli pak mohou diváci sledovat náročnou parkurovou jízdu, při níž se spřežení proplétají tratí vyznačenou plastovými kužely a musí tak prokázat své mistrovství v milimetrově přesné jízdě. To není určitě nic jednoduchého třeba u čtyřspřeží, které nemá daleko do desetimetrové délky.

Významu a kvalitě závodů odpovídá i široký seznam podporovatelů a sponzorů, kteří letos spojili s nebanickými závody svoje jméno. Kromě tradiční záštity ministrem zemědělství a významnou podporou města Chebu či Karlovarského kraje se na závodech letos podílí třeba Coca Cola a Bohemia Sekt, či výrobce tiskáren Konica nebo importér traktorů Fendt.

Pořadatelé věnovali velkou pozornost i úpravám areálu a zajištění maximálního komfortu pro diváky. Tomu odpovídá široká cateringová zóna a divácké zázemí, které by mělo zabezpečit veškeré požadavky návštěvníků. Nebanické závody tak představují zajímavou alternativu pro strávení prázdninového víkendu nejen pro znalce koní, ale vzhledem k nedaleké cyklostezce i pro milovníky cykloturistiky či rodiny s dětmi.