Muzeum nechá zájemce nahlédnout do historie

Muzeum ve Františkových Lázních přichystalo unikátní překvapení. Vydalo kopie patnácti historických pohlednic, které jsou již v prodeji. Originály pocházejí z přelomu 19. a 20. století.

„Jejich vydání bylo původně plánováno na samý závěr roku 2015, kdy Františkovy Lázně oslavily stopadesáté výročí povýšení obce na město a zprovoznění zdejší železniční stanice. Na památku patnácti desetiletí, jež od roku 1865 uplynula, bylo ze sbírek muzea k přetisku vybráno patnáct historických pohledů zprostředkujících okouzlující atmosféru města před první světovou válkou,“ informovala dokumentaristka františkolázeňského muzea Petra Polívková.

Náročná příprava tisku, ve snaze reprodukovat co nejvěrněji charakter originálů, však vzhledem k počtu zvolených motivů zabrala téměř čtvrt roku. Díky vynaloženému úsilí ovšem nyní muzeum může nabídnout návštěvníkům Františkových Lázní soubor sběratelsky zajímavých pohlednic, jež jsou na rozdíl od běžně produkovaných „reprintů“ věrnými kopiemi originálů včetně jejich barevnosti, tzv. malého formátu a původního, dnes již nepoužívaného rozvržení zadní strany.

„Jedinečným doplněním jsou pak přetisky dobových poštovních známek i s razítky františkolázeňské a chebské pošty. Krom všeobecně rozšířených obrazů prostranství kolem Františkova pramene, kolonády a katolického kostela nabízejí pohlednice i méně známé pohledy na budovy nádraží, radnice a někdejšího lázeňského domu pro důstojníky c. a k. armády,“ doplnila Petra Polívková.

Nechybí ani současná budova františkolázeňského muzea, jež byla roku 1908 postavena jako Jubilejní hasičská léčebna císaře Františka Josefa I. Protože jsou pohlednice podobně jako před sto lety především oblíbeným suvenýrem, nechybí mezi nimi ani idylické snímky dodnes oblíbených výletních cílů v okolí Františkových Lázní, kavárny Amerika a hradu Seeberg.