Chebská ZUŠka boduje i na celostátní úrovni

V České republice funguje 320 základních uměleckých škol, ta chebská se ale mezi nimi rozhodně neztratí. Naposledy to dokázala při celostátním kole soutěže Základních uměleckých škol ve hře na dechové nástroje. Mladí muzikanti z chebské Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha přivezli dvě první místa, dvě stříbra, jedno třetí místo a ještě dvě ocenění poroty. Žáci a pedagogové chebské ZUŠky ale slaví úspěch i na dalších soutěžích, třeba ve hře na bicí nástroje.

Celostátní kolo ve hře na dechové nástroje se konalo na konci května v Liberci. Účastníci se ale nejdříve museli probojovat školním, okresním a krajským kolem, aby mohli postoupit do celostátního finále. To je nejvyšší soutěží, ve které mohou žáci v rámci výuky na „lidušce“ dostat.

Prvním místem ve hře na saxofon byla po zásluze odměněná Tereza Horská. „Hře na hudební nástroje se věnuji již od dětství,“ říká patnáctiletá Terezka. Věnuje se i na hře na klavír a zobcovou flétnu a bicí. I přes to, že se celostátního kola zúčastnila již posedmé a odvezla si z něj celkem šest cenných kovů, profesionální hudebnicí se stát nechce. „Ráda bych studovala biologii a chemii hru si ale ráda nechám jako koníček,“ podotýká.

Také druhé místo ve hře na saxofon patřilo žákyni chebské ZUŠky, osmnáctileté Veronice Černé. Také ona ovládá několik nástrojů, kromě saxofonu i zobcovou a příčnou flétnu a letošní stříbrná příčka není jejím jediným úspěchem. Hře se věnuje už od pěti let, studovat ji ale nechce. Ráda by se stala zubařkou.

Obě dívky jsou svěřenkyněmi pana učitele Jaroslava Paška a také on byl na v Liberci oceněn porotou, a to za vynikající pedagogickou práci.

První místo ve hře na zobcovou flétnu získala v jedné z kategorií desetiletá Réka Šuba. „Hře na zobcovou flétnu se věnuji od čtyř let. Od malička mě to táhlo k hudbě, protože maminka hraje na klavír,“ říká.

Úspěšný byl další žák chebské ZUŠky, Daniel Šobr.  Ve hře na zobcovou flétnu vybojoval druhé místo a ještě získal ocenění poroty za provedení skladby F. Frescobaldiho Canzona II.

Réka i Daniel jsou žáky paní učitelky Zdeňky Horské, která je na ně také patřičně hrdá. „Svědomitě a pilně se na hodiny připravují,“ podotýká. „Není to však pro ně jenom dřina, ale také určitě zábava a radost ze hry, která je posunula až mezi ty nejlepší. Jejich hodiny jsou pro mě vždy velice příjemné a těším se na ně.“

Výčet aktivit Réky, Daniela, Terezy a Veroniky je sice už tak dost dlouhý, není ale konečný. Všichni se již několikrát zúčastnili celostátní soutěže ve hře na zobcovou flétnu Teplické Flautohry a pokaždé přivezli ocenění. Ani z Teplic neodjížděli chebští hudebníci bez těch nejvyšších ocenění.

Do libereckého finále se probojoval také žák pana učitele Karla Bosáka – Karel Bosák, který obsadil třetí místo ve hře na trubku.

Úspěch neslaví jen žáci, kteří hrají na dechové nástroje. Na celostátní soutěži uměleckých škol v Praze ve hře na bicí nástroje získal třetí místo Jakub Vojíř, žák ze třídy Romana Nováčka.

 

Celostátní soutěž je sice pro mladé hudebníky ze základních uměleckých škol nejvyšší metou, rivalitu mezi nimi nečekejte. „Všichni se vzájemně podporují, navzájem také chodili na svá vystoupení,“ doplňuje Zdeňka Horská. Podle jejích slov byla atmosféra celé soutěže přátelská, ale i plná napětí, protože se zde utkali ti nejlepší z nejlepších. „Na dobrou přípravu nestačí pouze vyučovací hodiny v ZUŠ, je ale třeba i mnoho hodin ve volném čase, třeba i o víkendech. Nešlo by to také bez vzorné spolupráce rodičů,“ podotýká. „Moc ráda bych poděkovala všem učitelům-klavíristům, kteří děti na soutěži provázeli, a hlavně mé „dvorní klavíristce“ Ivaně Fejfarové,“ uzavírala Zdeňka Horská.