Kromě toho, že dobře chutná, je také velmi zdravý. Obsahuje řadu minerálních látek a velké množství vápníku. Zanedbatelný není ani obsah vitamínů, hlavně skupiny E a B. Připravit makovník z mletého máku není těžké a jeho příprava je rychlá. Jistě si recept uložíte mezi oblíbené.
Suroviny:
1 hrnek mletého máku
2 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek vlažného mléka
½ hrnku cukru
¼ hrnku oleje
1 kypřící prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 vejce
špetka soli
1 nastrouhané jablko
Podle chuti možno přidat nasekané ořechy, skořici nebo třeba čokoládu.
Postup:
Cukr s vejcem vyšleháme a přidáme olej a nastrouhané jablko. Přimícháme olej, vlažné mléko a mouku, ve které jsme vmíchali prášek do pečiva a špetku soli a mletý mák. Kdo má rád, může přidat nasekané ořechy nebo například skořici či na hrubo nasekanou hořkou čokoládu a vše pečlivě zpracujeme. Těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut.