Roman Werner: Naše rozhodnutí pokračovat v pořádání Hrnčířského swingu a v hrnčířské dílně bylo dobré rozhodnutí

Po roce se opět vrátí swing, jazz i dixieland do hrnčírny v Novém Drahově. Tři pátky po sobě si budou moci milovníci hudby vychutnat hudbu v podání špičkových souborů. Hned první koncert (21.7)nasadí vysokou laťku, zazpívat přijede Darja Kuncová se Swing  Studiem Karlovy Vary, druhý pátek bude patřit Dixielandu Brassband z Rakovníka. Třetí pátek vystoupí Ajeto Dixieland z Nového Boru a Barbora Rezková s Julius Baroš Quartetem. Festival Hrnčířský Swing má v regionu jednu z nejdelších historií, letos se začíná psát již 24. ročník. O tom, jak složité je uspořádat takovou akci, ale i o tom, jaké byly začátky a co vše diváky čeká, si Živé Chebsko povídalo s organizátorem Romanem Wernerem.

Více fotografií z minulého ročníku zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1848627Roman Werner na web

Vzpomínáte na začátky?

Jaké byly začátky –  mohu jen popsat jaké byly počátky, když jsem převzal vedení festivalu po tátově smrti. Začátek byl velice tvrdý, protože nastupujete do rozjetého vlaku, ale za jízdy.

V době mé dovolené mi zavolali, že táta zemřel, a co bude dál? Toto vše se odehrálo na počátku července 2013. Naše rozhodnutí pokračovat v pořádání Hrnčířského swingu a v hrnčířské dílně, absolutně změnit styl života, se nyní, pátým rokem, ukazuje jako dobré rozhodnutí. A s čím jsme se museli potýkat a dnes možná ještě potýkáme? O tom je lepší nepsat a nechat všem víru v to, že vše se podařilo bez vážnějších problémů.

Více fotografií z minulého ročníku zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1917244Ohlédnutí-za-Hrnčířským-swingem

Jak složité je zajištění festivalu?

K zajištění tak rozsáhlé, i když jen tři pátky trvající akce, je zapotřebí součinnost a podpora celé rodiny po celý rok, který swingu předchází. Máme výhodu, že již celé roky s mým tátou spolupracoval pan Štěpán Podešt. A právě s ním, lehkým krokem swingové muziky za přispění Karlovarského kraje, města Chebu a Františkových Lázní, procházíme přes všechna úskalí, která se nám staví do cesty. Díky podpoře kraje a měst můžeme stále přinášet muziku za stejných podmínek, jak to nastavil táta.

Každoročně na Hrnčířském swingu vystupují hudební špičky ve svém oboru. Jak je těžké takové umělce zajistit?

Štěpán mi vždy zavolá a poté pošle nabídku, kdo by mohl vystupovat na Hrnčířském Swingu. Já sebekriticky přiznám, že on je v tomto lepší a výběr pak provedeme na základě jeho doporučení.

Toto se však odehrává již asi 1 a3/4 roku před samotnou akcí. Štěpán vybere to nejlepší, dohodne honoráře, já podepíši smlouvy a připravím v naší dílně návrhy upomínkových plaketek. A to se vše opakuje každý rok.

Je pravdou, že kapely u nás rády vystupují nejen kvůli hojné návštěvnosti, ale i kvůli pohodě, klidu, který na dvoře panuje celý rok.

Darja Kuncová

A IMG_8186 na web

Co nového mohou návštěvníci vidět v hrnčířské dílně?

Spoustu nových nápadů, ale nejlepší je prostě přijít se podívat a vidět to na vlastní oči. O keramice se dá říci pouze to, že se líbí a přináší dotyčnému radost, anebo také, že se nelíbí…

Na závěr bych rád poděkoval Karlovarskému kraji a městům Cheb a Františkovy Lázně za jejich finanční pomoc při pořádání Hrnčířského swingu. A nakonec samozřejmě každého zveme na již 24. ročník Hrnčířského swingu.ž plak swing