Kam o víkendu? Vydejte se štolou do útrob sopky

Pro milovníky přírody a geologie se otevírá skvělá příležitost prozkoumat tajemství vyhaslé sopky Komorní hůrky u Františkových Lázní. V pátek 18. října a v sobotu 19. října se uskuteční komentované prohlídky, které návštěvníkům nabídnou jedinečný pohled do nitra jednoho z nejzajímavějších geologických útvarů v České republice.

Termíny prohlídek:

– **Pátek 18. října**: prohlídky proběhnou ve třech časech – v 13:00, 14:00 a 15:00 hodin.

– **Sobota 19. října**: prohlídky budou k dispozici v časech 10:00, 11:00, 13:00 a 14:00 hodin.

Vstupné na komentovanou prohlídku činí 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti do 15 let.

„Během procházky kolem Komorní hůrky se účastníci seznámí s její fascinující historií a geologickými fakty. Získají informace o vzniku této sopky, která kdysi přispěla k vyřešení sporu mezi dvěma vědeckými skupinami, jež se přely o to, zda jde o skutečnou sopku. Navíc se dozví i o tom, jak vznikají západočeská zemětřesení,“ sdělil průvodce Jan Buriánek.

Prohlídka povede hlavně kolem Velké jámy, mísovité prohlubně poblíž Komorní hůrky, kde se dříve těžil štěrk pro budování cest ve Františkových Lázních. Tento přírodní úkaz přidává procházce na zajímavosti a ilustruje, jak byla krajina v minulosti využívána.

„Na závěr prohlídky čeká návštěvníky prohlídka Goethovy štoly, kde bude promítáno krátké video dokumentující stavební práce na Komorní hůrce. Tato štola, která nese jméno slavného německého básníka Johanna Wolfganga von Goethe, se stala důležitým místem pro studium sopky,“ poznamenal Jan Buriánek.

Kapacita návštěvníků na každou hodinu je omezena. Proto se prosím hlaste na telefonním čísle: 351 011 990 a to od úterý do neděle v čase od 10 do 16 hodin.