Tip na neděli: Vydejte se do hornofalckého skanzenu

Co je ovčí vlna? To přece všichni ví! Ale co všechno se musí s vlnou zvířat vlastně provést, než se z ní dá vyrobit teplé oblečení? Odpovědi na tyto otázky dostanou návštěvníci v hornofalckém skanzenu v neděli 9. června od 13 hodin. Parkování v místě zdarma.

Foto: Archiv Freilandmusea Oberpfalz

Ve skanzenu chovají vlastní stádo ovcí a návštěvníci se mohou podívat, jak se zde muzejní ovečky stříhají. Při této akci pracovníci skanzenu ukáží, jak se dříve stříhalo nůžkami a jak lze s moderními strojky stříhat podstatně rychleji. Následně návštěvníci uvidí jednotlivé pracovní kroky při zpracování vlny – od praní, česání vlny až k jejímu spřádání. V areálu muzea budou přadleny na kolovrátcích předvádět toto původní řemeslo.

Akce pro celou rodinu:

  • Pro rodiny s dětmi jsme připravili dílničky, při kterých se aktivně mohou všichni zapojit. Při výtvarné akci s názvem: „Ovečka Wolli“ si mohou děti zdarma vyrobit ovci z vlny, kterou si mohou odnést domů.
  • Při projektu zaměřeném na recyklaci můžete s naším týmem zkusit vyrábět nové ze starého. Ze papírových prospektů vzniknou perly a z nich pak originální náhrdelník.
  • U info-stánku „Vlákno“ se celá rodina dozví, jak dlouhá je cesta od jednotlivého vlákna až po hotové oblečení. Zjistí také, jaká byla před 200 lety hodnota oděvů a jak odlišný konzumní život máme dnes.

Adresa: Freilandmuseum Oberpfalz, Neusath 200, 92507 Nabburg