V kolonádě Solného a Lučního pramene jsou k vidění zajímavé pohledy a fotografie se slavnými osobnostmi

V kolonádě Solného a Lučního pramene jsou k vidění zajímavé pohledy a fotografie se slavnými osobnostmi. Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží v pátek 19. dubna. Výstava bude otevřena až do října od úterý do pátku od 14 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 12 a od 14 do 18 hodin

Za každým z vystavených  snímků je zajímavý osud známých osobností. Historické fotografie mapují čas, který je nazýván zlatou érou lázní. Město Františkovy Lázně se stávalo nejen dovolenkovým útočištěm například pro hvězdy českého, německého i rakouského filmu. Do města si nacházela cestu mimo jiné také německá filmová hvězda a režisér Gustav Frölich s tehdy velmi populární českou herečkou Lídou Baarovou, ale také třeba Rolf Wanka, kterého mohli na stříbrném plátně spatřit diváci v českých, německých i rakouských filmech.

„Na výstavě jsou k vidění také dobové snímky třeba známé pilotky, operních pěvců a pěvkyň, herců a hereček, prezidenta a dokonce i krále,“ uvedla za františkolázeňské muzeum Kateřina Doubravová. „Fotografie osobností doplňují i ty, které zachycující události patřící k tehdejšímu lázeňskému životu, jako například vědecký lékařský kongres, kynologickou výstavu i lidovou slavnost. Tato výstava vznikla již minulý rok se spoluprací dr. Emila Hrušky a Mgr. Aleše Česala a byla instalována v Městském muzeu. Protože měla velkou odezvu, rozhodli jsme se pro její opětovné oživení a přeložení do němčiny,“ doplnila.

Na výstavě historických pohledů  bude k vidění série nejstarších pohlednic města, která pochází z konce 19. století, kdy se pozdrav a text umisťoval na přední stranu pohlednice k obrázku a adresa se psala z druhé strany. „Nejdříve vznikaly pohlednice grafické, později fotografické. Na výstavě můžete vidět nejenom grafickou proměnu pohlednic ale i proměnu Františkových Lázních během 20. století. Zbývá už jen dodat, že je jen otázkou času, kdy papírové pohlednice naplno vystřídají elektronické pozdravy,“ upřesnila Kateřina Doubravová.

Přichystán bude malý salonek se zajímavým fotokoutkem.