Kolonáda Solného a Lučního pramene ožije výstavami

Kolonáda františkolázeňského Solného a Lučního pramene ožije výstavami. K vidění budou historické fotografie města, ale také zajímavé snímky s osudy známých osobností. Slavnostní vernisáž se uskuteční v pátek 19. dubna od 17 hodin. Výstava bude ke zhlédnutí až do konce října.

Za každým z vystavených  snímků je zajímavý osud známých osobností. Historické fotografie mapují čas, který je nazýván zlatou érou lázní. Město Františkovy Lázně se stávalo nejen dovolenkovým útočištěm například pro hvězdy českého, německého i rakouského filmu. Do města si nacházela cestu mimo jiné také německá filmová hvězda a režisér Gustav Frölich s tehdy velmi populární českou herečkou Lídou Baarovou, ale také třeba Rolf Wanka, kterého mohli na stříbrném plátně spatřit diváci v českých, německých i rakouských filmech.

„Setkáte se také s dobovými snímky třeba známé pilotky, operními pěvci a pěvkyněmi, herci a herečkami, s prezidentem a dokonce i s králem,“ uvedla za františkolázeňské muzeum Kateřina Doubravová. „Fotografie osobností doplňují i ty, které zachycující události patřící k tehdejšímu lázeňskému životu, jako například vědecký lékařský kongres, kynologickou výstavu i lidovou slavnost. Tato výstava vznikla již minulý rok se spoluprací dr. Emila Hrušky a Mgr. Aleše Česala a byla instalována v Městském muzeu. Protože měla velkou odezvu, rozhodli jsme se pro její opětovné oživení a přeložení do němčiny,“ doplnila.

Na výstavě historických pohledů  bude k vidění série nejstarších pohlednic, která pochází z konce 19. století, kdy se pozdrav a text umisťoval na přední stranu pohlednice k obrázku a adresa se psala z druhé strany. „Nejdříve vznikaly pohlednice grafické, později fotografické. Na výstavě můžete vidět nejenom grafickou proměnu pohlednic ale i proměnu Františkových Lázních během 20. století. Zbývá už jen dodat, že je jen otázkou času, kdy papírové pohlednice naplno vystřídají elektronické pozdravy,“ upřesnila Kateřina Doubravová.

Přichystán bude malý salonek se zajímavým fotokoutkem.