Na tržnicích zajistili celníci zboží za bezmála 1,7 milionu korun

Zboží za bezmála 1,7 milionu korun zajistili karlovarští celníci během uplynulých velikonočních svátků na tržnicích na Svatém Kříži a v Potůčkách. Zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno. Porušení subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.

Foto: Celní úřad

„V pátek 29. března provedli příslušníci oddělení Dohledu nad subjekty kontroly v areálu tržiště Svatý Kříž na Chebsku,“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková. „Zajistili bezmála 300 kusů napodobenin textilu, jež prodejci nabízeli jako originály světoznámých značek. Hodnota zboží by v případě originálních výrobků převyšovala částku 500 tisíc korun,“ sdělila.

Foto: Celní úřad

„Během Velikonočního pondělí se hlídky zaměřily na tržiště v Potůčkách na Karlovarsku, kde v jedné z provozoven zajistili téměř 150 ks padělků elektronických cigaret a více než 400 kusů elektroniky a parfémů, u nichž vzniklo podezření z porušování práv duševního vlastnictví. Prodejem tohoto zboží by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující téměř 1,2 milionu korun,“ upřesnila mluvčí s tím, že ve stejné provozovně během kontrolní činnosti celníci zadrželi také téměř 500 lahví alkoholu, k nimž kontrolovaná osoba nepředložila doklady prokazující zdanění v souladu se zákonem o spotřebních daních. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na bezmála 35 tisíc korun.

Foto: Celní úřad

Od začátku letošního roku zajistili karlovarští celníci nejen na tržnicích, ale i v kamenných obchodech, zboží, jež prodejci nabízeli jako originály světoznámých značek, jehož hodnota by v případě originálních výrobků převyšovala částku 13 milionů korun.

Foto: Celní úřad