Letošní rok se ve Slavkovském lese ponese v duchu oslav

Rok 2024 se pro chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les nese v duchu oslav 50. výročí od jejího vyhlášení. AOPK ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les připravuje pro místní i přespolní návštěvníky řadu akcí, kde můžeme toto výročí společně oslavit. Nejlépe samozřejmě v přírodě. Každý měsíc od dubna do listopadu lze s průvodci navštívit některé ze zajímavých míst v chráněné krajinné oblasti, ať za minerálními prameny, chráněnými rostlinami, obojživelníky, ptáky, hmyzem nebo do přírodních rezervací a památek.

Ilustrační foto Pixabay

Netradičně s rozšířeným programem se v Mariánských Lázních bude konat v červnu Setkání příznivců Slavkovského lesa, v září výstava hub či v říjnu Lázeňský festival jablek. Od července do října pak lze shlédnout venkovní výstavu “Slavkovský les v obraze” v areálu Sv. Linharta v Karlových Varech.

„Letos si připomeneme půlstoletí ochrany lázeňské krajiny. Slavkovský les se totiž rozprostírá uprostřed západočeského lázeňského trojúhelníku a je jeho pomyslným srdcem. Od ostatních chráněných krajinných oblastí v ČR se výrazně liší jedinečným fenoménem. Máme zde vývěry minerálních pramenů a přírodních plynů. A tak veškeré změny v krajině, především týkající se vodního režimu, mají dopad na kvalitu a vydatnost minerálních vod. Náš úkol vycházející již ze statutu vyhlášení oblasti v roce 1974 je tedy zřejmý – účinně zajistit zachování a neporušenost přírodních léčivých zdrojů a chránit přírodní procesy,“ přibližuje Jindřich Horáček, ředitel AOPK ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les. Chráněná krajinná oblast Slavkovský les byla vyhlášena v první polovině 70. let, v době, kdy ještě krajina nesla z nedávné minulosti znaky rozmanitosti a divoké přírody. V tomto roce se v tehdejším Československu narodilo nejvíc dětí v historii státu. Ve světě se začala více řešit problematika ochrany životního prostředí. V lednu téhož roku v reakci na vyhlášení „Roku životního prostředí“ byla pod patronací ústavu krajinné ekologie Československé akademie věd a časopisu Mladý svět realizována poprvé „Akce Brontosaurus“ zaměřená na aktivity v oblasti ochrany životního prostředí. Padesát let ochrany přírody Slavkovského lesa zachovalo velký kus západočeské krajiny před mnohými významnými změnami. „Při oslavách zavzpomínáme na naši ochranářskou činnost i našich předchůdců v průběhu padesáti let. Chceme jim také poděkovat. Práce v ochraně přírody ale není nikdy hotová. Stále přicházejí nové výzvy a rizika. Ukážeme lidem i naše dlouhodobé vize a cíle v ochraně území,“ vysvětluje Jana Rolková z AOPK ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les.

“Významné jubileum chceme důstojně oslavit. V průběhu celého roku se budou konat rozmanité akce pro veřejnost. Těšíme se na setkání se všemi, kteří ho spolu s námi chtějí prožít,” zve Jana Rolková a doplňuje: “V dubnu povedeme úvodní dvě sobotní vycházky.”

První vycházka se uskuteční už v sobotu 6. dubna. Povede do území v okolí Číhané s množstvím zachovalých přírodních vývěrů minerálních pramenů. Průvodci budou Pavla a Přemysl Tájkovi z AOPK ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les a Tomáš Vylita z Institutu lázeňství a balneologie, v. v. i. Sraz je na vlakovém nádraží v Poutnově v 9:40. “Povíme si o divokých pramenech, jejich vzniku a současnosti, ale i zajímavých organismech žijících v železitých pramenech a jejich okolí. Při vycházce bude možnost zapojit se do praktické péče o toto unikátní prostředí. Pokusíme se tu uklidit napadaný klest,” představuje první letošní vycházku její průvodce Přemysl Tájek. “Akce je vhodná i pro rodiny se samostatně pohyblivými dětmi, pro kočárky je většina vycházky nesjízdná. Upozorňujeme, že lokalita je silně podmáčená, proto ideální obuv jsou holinky. Dobrým skokanům asi postačí nepromokavá kotníková obuv. Oranžové sedimenty pramenů se špatně perou z oblečení, takže lepší kousky z vašich šatníků nechte raději doma,” upozorňuje Přemysl Tájek.

Druhá exkurze se koná v sobotu 20. dubna za přírodou u Bečova v jarním aspektu. Sraz účastníků je 9:30 na vlakovém nádraží v Bečově nad Teplou. Odtud se projde kolem památného buku po části panoramatické stezky, dále kolem skalních výchozů k Bečovským rybníkům po lesních cestách i mimo ně až do svahu nad Vodnou se zachovalou starou jedlinou. Průvodci jsou Jana Rolková a Tomáš Fiala z AOPK ČR, RP Správa CHKO Slavkovský les. “Trasu odhadujeme jako středně náročnou s délkou zhruba 10 km. Místy budeme prostupovat terénem mimo cesty a šlapat do kopce. Odměnou nám budou nové výhledy do krajiny, které nám příroda bez zeleného odění v brzkém jaře odhaluje,” říká Jana Rolková.

Akce oslav padesáti let CHKO jsou nedílnou součástí cyklu přírodovědných akcí „Pojďte s námi do přírody!“. I letos můžete navštívit různorodé spektrum aktivit a výprav za poznáním přírodních a historických zajímavostí celých západních Čech.

Mgr. Jana Rolková