Do knihy rekordů se zapsala Petra Blaženková z Aše. Čím?

Do knihy Českých rekordů se zapsala Petra Blaženková z Aše. Výtvarnice namalovala od února 2023 do ledna 2024 celkem sedmačtyřicet obrazů dnes již zaniklé vesnice Újezd – německy Mähring, která byla roku 1953 srovnána se zemí a nacházela se osm kilometrů od Aše.

Foto: Archiv Petry Blaženkové

„K malování mne přivedl otec Pavel Matala, který byl známým numismatikem, historikem Ašska i Chebska a předseda numismatické společnosti v Chebu. Doma měl plno dobových fotografií a knih, ze kterých jsem čerpala,“ uvedla autorka rekordu Petra Blaženková. „Malování se věnuji přibližně čtyři roky. Začínala jsem tužkou, pastelkou, temperou. Pak mě zaujaly akrylové a úžasné olejové barvy.“

Foto: Archiv Petry Blaženkové

Všechny obrazy namalovala výtvarnice podle zachovalých černobílých fotografií. Jedná se především o malby jednotlivých domů, hřbitova nebo návsi. „Újezd – Mähring je nádherná krajina, kam si často chodím odpočinout a načerpat energii. To, že jsem si vybrala právě tohle místo, byl slib mému taťkovi. Řekla jsem mu, že oživím znovu malbami celou vesnici,“ podotkla.

Na otázku, co chystá do budoucna, odpověděla: „Připravuji svoje obrazy k výročí ašské rozhledny, ale také obrázky dětí z kroužku, který vedu v ašském Sluníčku MěDDM, a pak Podhradí u Aše a Krásné u Aše. Beru to jako mé poslání a dokud udržím štětec, jak říkám, tak plánuji namalovat celou Aš podle ulic. A až to bude, třeba za několik let, soustředím se na Hazlov a Cheb. Plány mám veliké, tak snad vyjdou,“ doplnila.

Foto: Archiv Petry Blaženkové