S podporou kraje se i letos v regionu uskuteční řada kulturních akcí napříč žánry

Stejně jako se v regionu koná celá řada sportovních akcí s přispěním Karlovarského kraje, nejinak je tomu i v kultuře. Věděli jste například, že mezi takovéto akce patří nejenom veliké festivaly, ale také nejrůznější městské slavnosti a podobně? V letošní roce na tyto účely půjde z rozpočtu kraje 6 milionů korun.

Festival národnostních menšin

„Na posledním jednání Rady Karlovarského kraje jsme schvalovali rozdělení dotací v programu na podporu kulturních aktivit. O příspěvky je každoročně velký zájem a ani letos tomu nebylo jinak, kdy si nejrůznější organizace zažádaly o více než 22 milionů korun. Celkem bylo podáno 219 žádostí, z toho 4 žádosti byly ze strany žadatelů stornovány a tudíž nebyly postoupeny do následného procesu hodnocení,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková.

Festival národnostních menšin

Žadatelé mohli v rámci dotačního programu na podporu kulturních aktivit podat pouze jednu žádost, přičemž minimální výše dotace byla stanovena na 10 tisíc korun, maximální pak na 300 tisíc korun. Mezi podpořenými projekty nechybí veřejnosti známé akce, jako jsou Rock iN Roll v Nové Roli,  i Sokolovské kulturní léto. S přispěním kraje se také uskuteční například multižánrový festival Povaleč ve Valči, Kraslické kulturní léto, Den pro Ostrov, slavnosti města Jáchymov „Na vlnách UNESCO“, které připomenou, že uplynulo už 5 let od zapsání Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, Bečovské slavnosti nebo oslavy 665. výročí založení obce Božíčany. Karlovarský kraj dále podpoří významná výročí Gymnázia Ostrov a Prvního českého gymnázia Karlovy Vary. Nejenom lázeňští hosté, ale i místní obyvatelé se pak mohou těšit na zahájení lázeňských sezón v Mariánských Lázních a Karlových Varech, jejichž bohatý program bude rovněž podpořen z prostředků kraje.

KÚKK