Hrad Seeberg se po zimní přestávce otevře návštěvníkům

Hrad Seeberg se po zimní přestávce otevře v roce pro veřejnost v sobotu 2. března a to od 10 do 16 hodin. Během března bude hrad zpřístupněn pouze o sobotách a nedělích vždy od 10 do 16 hodin.  Od dubna do května si pak budou moci návštěvníci hrad prohlédnout od úterý až do neděle v době od 10 do 17 hodin. Od června do září bude hrad přístupný od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. V říjnu se lidé do hradního areálu dostanou od úterý do neděle od 10 do 17 hodin. Od listopadu do prosince pak bude hrad Seeberg přístupný pouze v pátek, sobotu a v neděli a to vždy od 10 do 16 hodin.

„Návštěvníci se letos mohou těšit například na akci Pohádkový hrad Seeberg. Ta se uskuteční v pátek 28. června. Pro děti budou připravené různé hry a soutěže. Nakonec si všichni budou moci upéct i špekáček,“ sdělil zástupce kastelána hradu Seeberg Jan Buriánek.

Na tuto akci zájemce z Františkových Lázní odveze autobus z centra Františkových Lázní.

Ani o středověké městečko letos nikdo z hostů nepřijde.

„Do středověku se lidé na hradě budou moci vydat v sobotu 20. července od 10 hodin. Chybět nebudou ukázky historických řemesel, středověký jarmark, dobová hudba a vystoupení šermířů,“ informoval Jan Buriánek.

Na akci bude pendlovat autobus mezi hradem Seeberg a Františkovými Lázněmi v pravidelných intervalech.

V polovině září pak poteče na hradě víno proudem. Konat se zde bude další ročník vinobraní. Těšit se na něj lidé mohou v sobotu 14. září od 10 hodin.

I během vinobraní bude na hrad jezdit v pravidelných intervalech autobusová doprava z Františkových Lázní.

„Poslední akcí na hradě bude akce s názvem Kouzelně strašidelný hrad pro všechny. Bude se jednat o akci pro rodiny s dětmi, kdy se vydají po hradním areálu a na stanovištích budou plnit různorodé úkoly, se kterými jim budou pomáhat pohádkové bytosti. Ratolesti se mohou těšit nejen na zábavu, ale také na různá strašidla a halloweenské přízraky. Budou se tu tak v tento den také bát,“ poznamenal zástupce kastelána.

Hrad Seeberg je jeden z nejstarších hradů v Čechách. Vznikl na konci 12. století v románském stylu. Prošel třemi hlavními přestavbami, a to ve 14. století v gotickém stylu, 16. století v renesančním stylu a v 18. století v barokním stylu. Dodnes je tam k vidění například typická středověká černá kuchyně. Lidé si v předhradí mohou také prohlédnout barokní stodolu s výstavou egerlandského nábytku, ošacení a šperků, popřípadě i historickou kůlnu s výstavou zemědělského náčiní. Unikátní stavbou je i hradní kaple, která sloužila pro potřeby obyvatel hradu až do 15. století.