Národní přírodní rezervace Soos oslaví 60 let od svého vzniku

Národní přírodní rezervace Soos letos oslaví 60 let od svého vzniku. V souvislosti s tím budou přichystány zajímavé akce pro malé i velké. Po zimě se rezervace otevře již v pátek 1. března. Otevřeno bude každý den od 9 do 17 hodin.

„Výročí založení Národní přírodní rezervace si návštěvníci připomenou například začátkem května, na akci Den Země,“ uvedla vedoucí střediska Soos Markéta Hrušková. „Přichystán bude program pro celou rodinu. Chybět nebude například komentovaná prohlídka záchranné stanice a přednáška. Připraveny budou tvůrčí dílny a soutěže pro děti s ekologickou tématikou,“ doplnila.

Na konci září se uskuteční oslava 60 let od vzniku Národní přírodní rezervace. Částečně je veřejnosti přístupná na 1,2 kilometru dlouhé povalové naučné stezce. „Výročí oslavíme pestrým programem, ze kterého si vyberou malí i velcí. Podrobnosti ještě ladíme, ale již teď mohu prozradit, že bude přichystáno nejedno překvapení,“ upřesnila Markéta Hrušková .

Vedoucí střediska Soos Markéta Hrušková

V plánu je také předvánoční setkání milovníků zvířat v Záchranné stanici, která je součástí Národní sítě stanic pro handicapované živočichy a od roku 2004 finančně podporována ČSOP. „Akci jsme pořádali poprvé minulý rok a setkala se s velkým úspěchem. Osudy zachráněných zvířat nejsou lidem lhostejné. Přiváželi potřebné věci jako například zvířecí konzervy, stelivo, podložky, ale také pamlsky,“ doplnila vedoucí střediska s tím, že i během roku uvítají materiální pomoc.

Sooská oblast, která v letošním roce oslaví již 60 let od svého vzniku, představuje rozsáhlá rašeliniště a slatiniště, kde v tzv. mofetách – nazývaných také bahenními sopkami – vyvěrá velké množství minerálních pramenů a čistý oxid uhličitý. Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, jež bylo kdysi plné slané (minerální) vody. V Soosu po něm zůstala skutečná evropská rarita – tzv. křemelinový štít. Erozí zbrázděný nános křemeliny – zbytky schránek jezerních řas rozsivek usazených na dně jezera – pokrytý žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí zde vytváří obraz „měsíční krajiny“.
Díky unikátním podmínkám žije v rezervaci řada chráněných živočichů a roste zde množství mokřadních a slanomilných rostlin.

Důležitou součástí je Císařský pramen, obsahující velké množství minerálních látek, především léčivou Glauberovu sůl a síran železnatý. Vyvěrá z velké hloubky a s teplotou 14 – 18°C je považován za nejteplejší minerálním pramenem v celém Chebsku.

Císařský pramen v rezervaci Soos je považován za nejchutnější z minerálních vod v okolí obce Františkovy Lázně. Kvůli projímavým účinkům však není vhodný k dlouhodobějšímu užívání.
Prohlédnout si lze také muzejní expozice o přírodě rezervace a jejího okolí, rozsáhlou expozici „Ptačí svět Chebska“ a paleontologickou expozici Dějiny země, jejíž součástí jsou modely prehistorických ještěrů v životní velikosti.